Podivná fobie švédského krále: Proč chtěl Gustav III. národu znechutit kávu a čaj?

Podivná fobie švédského krále: Proč chtěl Gustav III. národu znechutit kávu a čaj?
Zdroj: Wikimedia Commons/Alexander Roslin, Public domain

Na sklonku 18. století to ve Stockholmu nevypadalo příliš dobře. Kromě bídy a špíny se museli obyvatelé města potýkat také s rozmary vládnoucí šlechty. Švédský král Gustav III. kupříkladu bytostně nesnášel kávu. A aby lidem dokázal její "neblahé" účinky, nařídil provést bizarní pokus.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 10. 2021 14:00

Káva patřila ve Švédsku mezi nejoblíbenější nápoje. Byla cenově dostupná, takže si ji mohli dovolit i obyčejní lidé. To se ale nelíbilo králi Gustavu III. Švédskému, jenž se rozhodl, že udělá vše pro to, aby ji národu znechutil.

Bizarní experiment Gustava III.

Král Gustav III. se považoval za osvíceného vládce, jal se tedy vědeckým pokusem dokazovat lidem škodlivost kávy a čaje, který mu byl rovněž trnem v oku. Vybral si dva vězně (dvojčata), kterým bylo, za přítomnosti lékařů, podáváno velké množství kávy a čaje. Doufal, že se jim kvůli tomu značně přitíží. Nepřitížilo. Oba se dožili úctyhodného věku.

Po smrti Gustava III. začal boj proti kofeinovému nápoji na chvíli stagnovat. Platily se za něj vysoké daně, jinak nebyl jeho prodej ničím omezen. Na trůn sice nastoupil neplnoletý král Gustav IV. Adolf, místo něj se ale vlády chopil regent z Reuterholmu a ten měl do osvícenství pěkně daleko. Neradil se s odborníky, nýbrž vyhledával pomoc u duchů. V paláci se měly každý den odehrávat spiritistické seance.

Absolutní zákaz kávy

Situace se ve Švédsku neustále zhoršovala. Zemi nyní ovládali lidé, kteří sledovali jen vlastní zájmy... a rovněž brojili proti kávě. Vzniklo nařízení, že se tento nápoj nesmí kupovat, prodávat ani pít. Důvod? Import kávových zrn je prý pro království devastující. Lidé tomu ale nevěřili a kavárny začaly praskat ve švech. Bylo potřeba jí vypít co nejvíce, dokud ještě byla.

Jako při každém jiném zákazu, i v tomto případě vznikl černý trh s kávou. Švédové se navíc naučili zrna pražit tak, že nevydávala svou charakteristickou vůni. Kávofobie skončila až v roce 1820, kdy byly zrušeny všechny restrikce.

Šedé ulice

Ještě jedna věc ležela vládě regenta v žaludku a byla asi nejabsurdnější. Nebylo totiž žádoucí nosit barevné oblečení. Kdo mohl díky svému postavení zákaz porušit, učinil tak. Ti, kdo takové privilegium neměli, se museli nařízení podvolit. Ve stockholmských ulicích tehdy na nějakou dobu zavládla šeď...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Gustav III. 

Ciekawostkihistoryczne.pl: Kawa a sprawa szwedzka – aby dowieść, że kawa jest szkodliwa, Gustaw III przeprowadził zaskakujący eksperyment 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články