100 let amerického neznámého vojína: Proč se do historie zapsala třetí rakev zleva?

100 let amerického neznámého vojína: Proč se do historie zapsala třetí rakev zleva?
Zdroj: Wikimedia Commons/E.B. Thompson, Public domain
Český hrob neznámého vojína je v Národním památníku na Vítkově.Neznámého vojína si v Harare, hlavním městě Zimbabwe, připomínají v rozlehlém areálu, kterému vévodí toto sousoší.Monumentální připomínka neznámého vojína v Římě.Vzpomínka na neznámého vojína v Moskvě.+ 4 fotky+ 5 fotek

Ve francouzském městečku Chalons-sur-Marne došlo ve dnech 23. a 24. října 1921 k události, která se zapsala do historie. Důstojník vybral ze čtyř adeptů tělo oficiálně prvního „neznámého vojína“, který měl být připomínkou přibližně 77 000 příslušníků americké armády zabitých na západní frontě během první světové války.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 23. 10. 2021 11:00

Podle oficiálních armádních záznamů uložených v Americkém národním archivu ve Washingtonu byla do Chalons-sur-Marne převezena čtyři těla. Identita zemřelých nebyla známá, u těchto vojáků chyběly jakékoliv informace dokazující hodnost, jméno nebo datum úmrtí.

Jak vybrat neznámého vojína

Čtyři těla dorazila do hotelu de Ville v Chalons-sur-Marne 23. října 1921. Následující den v deset hodin ráno vstoupili představitelé francouzské a americké armády do haly, kde byly vystaveny čtyři rakve. Každá z nich byla překrytá americkou vlajkou.

Seržant Edward Younger, který dostal za úkol provést výběr, nesl několik bílých růží, kterými měl označit vybranou rakev. Podle oficiální zprávy Younger „vešel do haly, kde byla těla čtyř neznámých vojáků. Třikrát obešel rakve a pak tiše položil květiny na třetí rakev zleva. Postavil se čelem k tělu, stál v pozoru a zasalutoval.

Vybraná rakev s nápisem „Neznámý Američan, který obětoval svůj život ve světové válce“ odcestovala do Paříže a poté do francouzského Le Havru, kde se nalodila na křižník Olympia k plavbě přes Atlantik. Z jeho prvních momentů na americké pevnině pochází i úvodní fotografie k článku. Následně byl neznámý vojín pohřben na Arlingtonském národním hřbitově poblíž Washingtonu.

Historie neznámých vojínů

Prvním zaznamenaných pomníkem neznámého vojína je Landsoldaten, který byl postaven v roce 1849 jako memento Prusko-dánské války ve Šlesvicku. K rozšíření tohoto druhu vzpomínky došlo v průběhu první světové války. Tehdy reverend David Railton, který sloužil v britské armádě na západní frontě jako kaplan, viděl prostý hrob označený hrubě opracovaným křížem. Na něm bylo tužkou napsáno: „Neznámý britský vojín“.

Railton pak navrhl, aby se něco podobného zřídilo pro další neidentifikované vojíny, ale šlo by o národní památník. Nápad získal podporu děkana z Westminsteru, premiéra Davida Lloyda Georgea a následně také krále Jiřího V. S tím souvisela činnost Komise pro válečné hřbitovy, která  měla na bývalé západní frontě exhumovat, identifikovat a znovu pohřbít četné tělesné pozůstatky padlých vojáků.

Neznámý britský vojín byl převezen francouzským torpédoborcem Verdun do Británie a pohřben ve Westminsterském opatství 11. listopadu 1920, přesně na hodinu a den 2 roky po skončení války. Ve Francii se myšlenka setkala se stejným úspěchem, památník byl umístěn ve Vítězném oblouku. V České republice byly ostatky neznámého československého vojína uloženy 1. července 1922 na Staroměstské radnici. O 20 let později je ale na rozkaz K. H. Franka odstranili a zpopelnili. Po druhé světové válce byl vytvořen nový hrob neznámého vojína, který je v Národním památníku na Vítkově. Místo původního vojína jsou v něm ovšem ostatky padlého od Dukly.

Zdroje informací:

History.com: Unknown Soldier is selected

Wikipedia.org: Tomb of the Unknown Soldier

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články