Podivuhodný příběh vojáka Jacoba Millera: Lékaři byli bezmocní, přesto se s dírou v čele dožil 88 let

Podivuhodný příběh vojáka Jacoba Millera: Lékaři byli bezmocní, přesto se s dírou v čele dožil 88 let
Zdroj: Wikimedia Commons/Thure de Thulstrup, Public Domain

Existuje několik válečných příběhů, které se vzpírají veškeré logice a neexistuje u nich žádné uspokojivé vysvětlení. Také život Jacoba Millera patří bezesporu do této kategorie. V jeho případě bychom mohli hovořit i o zázraku.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 09. 2021 13:00

Jacob Miller, rodák z amerického Logansportu, připravil lékařům během Občanské války pěkně horké chvilky. Vůbec totiž nechápali, jak je možné, že dokáže žít se svým zraněním. O co šlo? O kulku v jeho čele, která po sobě zanechala rozeklanou díru. Skrze ni bylo možné pozorovat pulzující mozek.

Nechte ho být, je mrtvý

Jacob Miller poprvé sdělil svůj příběh v roce 1911 illinoiským novinám The Herald-News. K vážnému zranění přišel v roce 1863 během bitvy o Chickamaugu. Kulka z muškety ho zasáhla přímo mezi oči.Nechte ho být, je mrtvý,” vzpomínal Miller na slova svého kapitána. Pak upadl do bezvědomí.

Když se po chvíli probral, začal cítit, že něco není v pořádku. Až nyní si uvědomil, že je zraněný. Posadil se a snažil se vypouklé levé oko vrátit zpět na místo. Nejprve však musel posunout roztříštěnou kost, která mu bránila v tom, aby bulvu dostal zpět. Nakonec uspěl a oko si převázal šátkem. Jenomže neměl ještě ani zdaleka vyhráno. Pravé oko měl tak nateklé, že byl prakticky slepý.

Strastiplná cesta do nemocnice

Jacob Miller měl bezesporu velmi tuhý kořínek. Dokázal se totiž proplazit mezi mrtvolami na bitevním poli a vydat se na dlouhou cestu do nemocnice v Chattanooze. Jak to dokázal? Podařilo se mu trochu pootevřít víčko pravého oka, a tak alespoň viděl, kam šlape. Po chvíli ale stejně vysílením zkolaboval. Do cíle ho dovezl muž, který zrovna jel kolem na koni.

Miller prosil na kolenou každého lékaře v nemocnici, aby mu vyndal z čela kulku. Trpěl totiž šílenou bolestí. Nikdo se k tomu ale neměl. Nakonec ho poslali domů, aby se tam o něj postarali. Ujali se ho doktoři Graham Fitch a Henry Coleman, kterým se podařilo z rány vytáhnout část náboje. Na zbytek si netroufali. A vlastně ani nemuseli. Zbytek časem z rány vypadl sám.

Život v neutuchajícím šílenství

Samozřejmostí bylo, že Miller dostal penzi. Vždyť kvůli neutuchající bolesti a záchvatům šílenství, kdy po okolí bloumal jako tělo bez duše, nebyl schopný nikde pracovat. Přesto se dokázal oženit a zplodit syna. Na to, jak přišel ke svému zranění, ale nikdy nezapomněl. Jak sám řekl, každou minutu měl vypálenou přímo v mozku. I přes vážné zdravotní potíže se dožil poměrně vysokého věku - 88 let.

Zdroje informací:

Indystar.com: A bullet between the eyes: The most remarkable survivor of the Civil War

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články