Poslední chvíle Freddieho Mercuryho: Nemohl jíst, pít ani vstát z postele. AIDS tajil před fanoušky až do smrti

Vzpomínka na Freddieho Mercuryho: Sochu v nadživotní velikosti mu vytvořila Češka Irena Sedlecká
Zdroj: Wikimedia Commons/Carl Lender, CC BY-SA 3.0
Freddie Mercury se narodil 5. září 1946 v tomto domě v Zanzibaru.Jedna z prvních fotografií skupiny Queen vznikla v roce 1970. Tehdy ještě nikdo netušil, že z nich budou jedny z největších hvězd 20. století.Freddie Mercury patřil mezi nejtalentovanější zpěváky v historii. Byl také výrazným a excentrickým frontmanem kapely Queen. Přestože v životě Freddieho Mercuryho hráli hlavní roli muži, našlo se v něm místo i pro jednu ženu. Mary Austin byla zpěvákovou celoživotní přítelkyní a první velkou láskou. + 4 fotky+ 5 fotek

Freddie Mercury, jeden z nejslavnějších rockových zpěváků všech dob a frontman kapely Queen, oznámil 23. listopadu 1991, že má AIDS. A den poté zemřel. Jak probíhaly poslední týdny jeho života?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 11. 2022 16:00

Freddie Mercury, rodným jménem Farrokh Bulsara, se do paměti fanoušků nezapsal pouze svým neobyčejným zpěvem, ale rovněž pódiovou prezentací. Ta vypovídala o jeho velkém charismatu a notné dávce extravagance. Ve stejném duchu se nesly i jeho výroky. Jeden z nich byl: „Žít do sedmdesáti by byla nuda.

Freddie Mercury a AIDS

Slavný zpěvák se nemocí nakazil pravděpodobně někdy v osmdesátých letech. Ač se o této diagnóze, kvůli jeho vzhledu, začalo v novinách spekulovat, s pravdou vyšel ven až den před svou smrtí. V oficiální prohlášení, které vydal 23. listopadu 1991, uvedl: „Po obrovských dohadech v tisku chci potvrdit, že mám AIDS. Uchovával jsem tuto informaci v soukromí, abych chránil své blízké. Nyní však nadešel čas, aby mí přátelé a fanoušci po celém světě poznali pravdu. Doufám, že se, spolu s lékaři, připojíte k boji proti této hrozné nemoci.”

Poslední dny provázela Mercuryho nesnesitelná bolest. Byl zcela vyčerpaný, nemohl jíst, pít ani vstát z postele. Dokonce přišel o nohu. Léčba AIDS byla na počátku devadesátých let teprve v plenkách, lékaři proto nebyli schopni mu jeho utrpení nijak zmírnit. Nepomohlo ani to, že se rozhodl vysadit léky.

Smrt Freddieho Mercuryho

Na sklonku života se zpěvák obklopil jen hrstkou nejbližších lidí. Mezi nimi byl i jeho dlouholetý důvěrník Peter Freestone. Ten později uvedl, že se Freddiemu po jeho prohlášení nesmírně ulevilo. Konečně mohl s klidnou duší odejít na onen svět. Celou dobu ho držel za ruku. Když se probudil, hovořili spolu o tom, co je nového u jejich společných známých. Těsně před smrtí mu zpěvák stiskl ruku a za vše poděkoval.

Freddie Mercury zemřel 24. listopadu 1991. Pro Freestonea začalo velmi těžké období. Zpěvákova smrt ho zasáhla tak silně, že se musel na nějaký čas stáhnout do ústraní. A tam začal svůj žal, bohužel, zapíjet alkoholem.

Pohřeb Freddieho Mercuryho

Zúčastnit se ho mohli pouze nejbližší přátelé. Pohřeb zpěváka legendární kapely Queen se uskutečnil 27. listopadu 1991 v krematoriu v západním Londýně. Má se za to, že byl poté rozptýlen ve švýcarském Montreux na břehu Ženevského jezera. Tam byla také později vztyčena jeho socha v nadživotní velikosti, kterou vytvořila česká sochařka Irena Sedlecká.

V dubnu roku 1992 odehráli zbylí členové kapely na stadionu Wembley obrovský koncert na zpěvákovu počest. Nazvali ho The Freddie Mercury Tribute Concert. Byl vysílán do celého světa. Výtěžek ze vstupného putoval na výzkum nemoci AIDS.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Freddie Mercury

Smoothradio.com: Freddie Mercury had heartbreaking reason for keeping AIDS diagnosis secret

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články