6 konspiračních teorií o smrtelné nehodě princezny Diany: Spiknutí novinářů i podplacení lékaři

Úmrtí princezny Diany: 6 konspiračních teorií, které se snaží rozporovat výsledky vyšetřování její nehody
Zdroj: Wikimedia Commons/John MacIntyre, CC BY-SA 2.0
„Když někomu uděláme laskavost, neměli bychom za to nic očekávat, jen doufat, že se k nám někdy někdo zachová stejně."„Pokud ve svém životě najdete někoho, koho budete milovat, držte se ho."„Rodina je to nejdůležitější na světě."
„Neřídím se pravidly, ale srdcem."
+ 3 fotky+ 4 fotky

Byla to tragédie, která šokovala celý svět. V noci 31. srpna roku 1997 havaroval v tunelu v Paříži vůz, který pronásledovala kolona fotografů. Seděla v něm totiž princezna Diana a její milenec Dodi Al-Fayed. Většina lidí to považovala za smrtelnou nehodu, ale postupem času se vynořilo hned několik konspiračních teorií.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 08. 2022 17:00

Diana, princezna z Walesu, byla první manželkou následníka britského trůnu prince Charlese a matkou jeho dvou dětí. Po rozvodu se soustředila hlavně na práci pro Červený kříž a boj proti AIDS a pozemním minám.

Byl to šok pro celý svět, když se v médiích objevila zpráva o úmrtí princezny Diany. Podívejte se spolu s námi na několik konspiračních teorií, které po tragické události vznikly.

Konspirační teorie o těhotenství Diany a Dodiho žádosti o ruku

Podle Mohameda al-Fayeda, otce Dodiho,  nechala Dianu a Dodiho zavraždit MI6, a to na příkaz královské rodiny (konkrétně prince Philipa). Diana měla být v té době těhotná a údajně se s Dodim chystali veřejně oznámit zasnoubení. Pro královskou rodinu by prý byla potupa, že by se nevlastním otcem budoucího anglického krále stal egyptský muslim. Posmrtná prohlídka Dianina těla ovšem žádné těhotenství nepotvrdila.

Dle výpovědí princezniných blízkých přátel měla Diana pravidelnou menstruaci, nemluvě o tom, že údajně brala i antikoncepci. Podle Lady Annabel Goldsmith, která s Dianou mluvila dva dny před tragickou nehodou, bylo víc než jasné, že svatba není to, co si princezna v tu chvíli přála. "Manželství potřebuju asi jako vyrážku na obličeji," řekla jí prý tehdy Diana.

Její řidič byl součástí spiknutí

Pokud by byly odhady Mohameda Al-Fayeda pravdivé, MI6 naplánovala osudnou nehodu. Další konspirační teorie mluví o tom, že náraz byl plánovaný a měl jej způsobit řidič limuzíny Henri Paul.

Henrimu bylo po nehodě zjištěno velké množství alkoholu v krvi, ale konspirační teoretici tvrdí, že vzorek nebyl odebrán jemu, ale oběti sebevraždy a že byl tu noc střízlivý. Podle očitých svědků ale Henri tu noc pil a navíc auto ten večer řídit neměl, vzhledem k tomu, že pracoval jako bezpečnostní strážce v hotelu Ritz.  Podezřelé machinace na jeho bankovním účtu a svědectví bývalého důstojníka MI6, Richarda Tomlinsona, ale pro konspirační teoretiky poukazují na to, že mohl být na výplatní pásce tajné služby.

Spiknutí novinářů

Podezření padlo i na bulvární novináře. Pronásledovali auto schválně, aby havarovalo?  Přestože mohly jejich blikající fotoaparáty řidiče oslepit, úmyslné to, dle šetření, nebylo. Paparazzi tak patří do skupiny nejméně podezřelých osob.

Nezapnuté bezpečnostní pásy

Někteří příznivci konspiračních teorií se domnívají, že někdo v autě manipuloval s bezpečnostními pásy. Dle svědectví zasahujících mediků však byli všichni řádně připoutaní. Tuto verzi tak můžeme zřejmě s klidným svědomím škrtnout.

Jasné záblesky a podivná auta

Několik svědků uvedlo, že viděli kolem Dianina auta jasné záblesky, a to těsně předtím, než vjelo do tunelu. Nechyběl ani podezřelý bílý Fiat Uno, kterého měli řídit agenti MI6. Právě oni měli řidiče oslepit jasným zábleskem. Nešlo ale ve skutečnosti o blesky fotoaparátů pronásledujících paparazzi?

Lékaři Dianu neošetřili dostatečně rychle

Mezi nejrozšířenější teorie patří ta, že Diana byla po havárii schválně ošetřena až později, kdy už neměla šanci na přežití. Diana byla ošetřována přímo na místě delší dobu a tím pádem se do nemocnice dostala až za delší čas, což nahrává konspiračním teoriím.  Ti se snaží poukazovat na dobu, která uběhla od nehody až k převozu do nemocnice. Ve Francii je ovšem péče jiná, než tomu bylo ve Spojeném království, kde je prioritou rychle převézt pacienta do nemocnice Ve Francii se snaží po nehodě provést co nejvíce úkonů hned na místě. 

Z operace Paget, jak se označuje vyšetřování Scotland Yardu za účelem zjištění okolností autonehody, vyšlo prohlášení, kde se uvádí, že konspirační teorie o tom, že by se hned několik nezávislých francouzských zdravotních specialistů zapojilo do údajné mise k odstranění Diany naprosto nekorespondují s výsledky vyšetřování. „Důkazy mluví jasně, byly provedeny všechny úkony pro záchranu jejího života,“ uvádí. Zároveň vyvrací i spory o tom, že nebyla dovezena do nejbližší nemocnice. Byla převezena do nejbližší, která byla schopna se postarat o zranění, která při nehodě utrpěla. 

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Princezna Diana 

History.co.uk: 6 Conspiracy Theories About The Death Of Princess Diana Debunked

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články