90 let od otevření Dachau: Vězně zde mučili ledovou vodou, byl mezi nimi i Josef Čapek

Peklo v Dachau: Mučení ledovou vodou i speciálně vycvičení psi
Zdroj: Pixabay
Snímek pochází z doby těsně po otevření koncentračního tábora Dachau. Do jeho uzavření v roce 1945 zde zemřelo více než 26 000 lidí.Práce a zase práce až do vysílení a smrti. Vězni museli rozebrat zbytky původní továrny na munici a vystavět nové budovy tábora.Vězni museli od rána do noci tvrdě pracovat a měli hlad. Není divu, že v koncentračním táboře Dachau denně umírali lidé a šířily se nemoci.Na kontrolu koncentračního tábora Dachau přijel v roce 1938 také sám Heinrich Himmler.+ 9 fotek+ 10 fotek

Na 22. březen připadá smutné devadesáté výročí otevření prvního koncentračního tábora v Dachau. I po několika desítkách let jde o velmi děsivé místo. Vždyť šlo o první nacistickou továrnu na smrt. Pro koho byl tábor původně určen? A jaká slavná česká osobnost se do něj dostala?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 03. 2023 11:00

Koncentrační tábor Dachau se nacházel na pozemku opuštěné muniční továrny poblíž města Dachau, které leží asi šestnáct kilometrů severozápadně od Mnichova. K jeho zřízení došlo 22. března 1933. Heinrich Himmler však informaci o jeho otevření oznámil již o dva dny dříve. Necelé dva měsíce poté, co nacistický režim ovládl Německo.

Arbeit macht frei

Nechvalně proslulý nápis Arbeit macht frei nad vstupní branou do koncentračního tábora byl nejprve určen pro politické vězně. Tím úplně prvním byl advokátní koncipient Claus Bastian, zakladatel marxistického studentského klubu. Za dvanáct let existence se však v Dachau ocitlo více než dvě stě tisíc lidí z řad Romů, Židů, svědků Jehovových a válečných zajatců.

Držen tam byl i neúspěšný atentátník Georg Elser, který se snažil Hitlera odstranit v roce 1939 během jeho projevu v Měšťanském pivovaru. Bombu umístil do pilíře, který se nacházel nad Vůdcovým řečnickým pultem. Hitler však tehdy spěchal do Berlína, svou řeč tak nečekaně zkrátil. Když nálož vybuchla, byl již v bezpečí ve vlaku.

Josef Čapek v Dachau

Slavného českého spisovatele zatklo gestapo 1. září 1939 v rámci akce Albrecht I. Nejprve putoval na Pankrác, pak přímo do Dachau. Tam dostal číslo 35 132. Mezitím se ho snažila zachránit jeho žena Jarmila s pomocí svých známých. Psala i na gestapo, ale nedostalo se jí odpovědi. V únoru následujícího roku Čapkovu ženu přijal prezident Emil Hácha. Snažil se ji ukonejšit slovy, že se přimluví u říšského protektora Konstantina von Neuratha. Ten žádost o propuštění zamítl po dvou měsících, prý po důkladném prošetření...

Jarmile svitla naděje až v listopadu roku 1940, kdy Prahu a Háchu navštívil Goebbels. Do deníku si poznamenal, že je to unavený, ale zároveň milý pán, kterému by měl co nejvíce pomoci. Ale ani on jí v její věci nijak nevyšel vstříc, byť ho v dopise prosila skutečně úpěnlivě. Z Dachau putoval Čapek do Buchenwaldu, pak do Sachsenhausenu a svou pouť peklem ukončil v Bergen-Belsenu. Tam také zemřel. Po osvobození tábora skončilo jeho tělo v jedné z jam, které sloužily jako hromadné hroby.

Mučení ledovou vodou

Ani v Dachau se vězni nevyhnuli krutému mučení. Esesáci je donutili ponořit se do nádrže s ledovou vodou. Ti, kteří se vzpouzeli, dostali narkózu. Někteří si mohli ponechat alespoň šaty, jiní ani to ne. Když se u vězňů rozvinulo život ohrožující podchlazení, snažili se je němečtí lékaři různými metodami ohřát a zachránit jim život. Spousta lidí takové zacházení nepřežila. Jejich ostatky pak byly podrobeny pitvě.

Osvobození Dachau

Zpočátku si dozorci z Dachau nepřipouštěli, že by se mohly poměry v táboře změnit k jejich neprospěchu. Jenže 29. dubna 1945 k Dachau dorazili příslušníci americké 45. pěší divize. Zajímavé ale je, že měli původně namířeno do Mnichova. Dachau nebylo na mapách zanesené jako strategický bod. O to víc je zasáhl pohled na zubožené vězně, který už nikdy nedokázali zapomenout.

Táborové stráže byly postaveny ke zdi a zastřeleny. Nepřežili ani psi, kteří byli speciálně vycvičeni k týrání a zastrašování obyvatel koncentráků. Dvě nejvyšší táborové "šajby" byly vysvlečeny donaha, aby je náhodou nenapadlo utéct. Spousta vojáků s umrlčími lebkami na čepicích byla zavražděna samotnými vězni. Buď je udupali, ukopali, nebo doslova roztrhali. „Celá léta nás měli esesáci jen za zvířata. Tohle byly naše narozeniny," popsal to později Polák Walenty Lenarczyk.

Zdroje informací:

Holocaust.cz: Dachau

Wikipedia.org: Dachau

Magazín.aktuálně.cz: Propuštění považuji za nemožné. Josefa Čapka z koncentráku nedostal ani Hácha

Deník.cz: Ke zdi s vámi. Otřesení Američané po osvobození Dachau krvavě ztrestali esesákyDachau byl první německý koncentrační tábor. I po letech jde o děsivé místo

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články