Hrůzné svědectví z Osvětimi: Mengeleho pokusy na ročních dvojčatech skončily smrtí

Zvrácené pokusy v Osvětimi: Josef Mengele byl fascinován dvojčaty, spoustu jich kvůli tomu zabil
Zdroj: Wikimedia Commons/Stanisław Mucha, CC BY-SA 3.0 de
Tyto děti byly v Osvětimi určené k lékařským pokusům zvráceného Josefa Mengeleho.Selekce maďarských Židů v létě 1944. Pravděpodobně nikdo z těchto lidí ještě netuší, že skončí v krematoriu, nebo plynové komoře.Podvyživené ženy v Osvětimi.+ 20 fotek+ 21 fotek

Josef Mengele měl během svého působení v Osvětimi největší zájem o dvojčata. Fascinovala ho až chorobným způsobem. A když se mu nějaká dostala do spárů, čekaly je zvrácené lékařské pokusy. Stejně jako děti Hani Schick, která o těchto hrůzách později podala smutné svědectví.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 11. 2022 11:00

Hani Schick byla spolu se svým manželem a třemi dětmi zatčena koncem května 1944 v maďarské župě Szatmár. A jako stovky tisíc dalších Židů byla deportována do nechvalně proslulého koncentračního tábora Osvětim.

Josef Mengele a dvojčata

Hani nebyla, jako zázrakem, ihned po příjezdu usmrcena. Josef Mengele rozhodl, že nebude poslána do plynové komory. Zřejmě proto, že byla matkou ročních dvojčat Joseho a Hedie. „Když jsme vystoupili z nákladního auta, držela jsem dvojčata v náručí. Můj tehdy pětiletý syn Otto stál vedle mně. Mengele si nás ihned všiml a začal se vyptávat. Zajímal ho i Otto, protože uměl dobře německy,” zavzpomínala po letech Schick.

„Zeptal se, kolik mu je let. Když jsem mu řekla, že pět, nařídil, aby i jeho nechali u mě. Nesměli jsme však zůstat s mým manželem. Ten den jsem ho viděla naposledy,” dodala. Po selekci jí bylo přiděleno číslo A-7043 a spolu s dětmi byla odeslána na blok 22, kde pobývala dvojčata určena na pokusy. Samotný Mengele na ni působil jako elegantní úředník, který se nikdy neukazoval bez jezdeckého bičíku. Z jeho očí ale sršel sadismus. Když se blížil k bloku 22, všichni začali nervózně šeptat: „Mengele je tady...” 

Noční můra v koncentračním táboře Osvětim

Jelikož bylo v bloku 22 mnoho nemocných žen, prováděly se tam pravidelné selekce. „Stále slyším nářek těch žen,” pokračovala Hani. A dodává že přítomen byl pouze Josef Mengele. „Mnohdy to byly mladé a krásné dívky, které ho prosily o to, aby je nechal žít. Nedokážu říct, kolik takových výběrů Mengele udělal, myslím ale, že k nám chodil minimálně jednou týdně.”

Přežila Osvětim

Hani ani nedokázala spočítat na prstech ruky kolikrát jí hrozilo zplynování. Josef Mengele byl k tomu mnohokrát rozhodnutý, jeho názor však vždy nějakým způsobem změnil jeden vězeňský lékař. Poukazoval na to, že je velmi dobrou matkou.

O něco později je ale přeložili do jiného bloku. „Za Mengeleho přítomnosti jsme byli zváženi a odebrali nám krev. Jose přišel o 200 mililitrů. Následující den zemřel. O 11 dní později potkalo totéž mou dceru. Jose mi zemřel v náručí, Hedie na jiném bloku a sama...” uzavírá smutnou vzpomínku Hani. Osvobození tábora se dožila pouze s Ottou. Sice se nestal předmětem experimentů, o dva týdny později ale podlehl hepatitidě.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Osvětim

Wielkahistoria.pl:  Relacja matki, której dzieci padły ofiarą eksperymentów doktora Mengele. "Można było rozpoznać, że to sadysta"

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články