Láska ve stínu hákového kříže: August Landmesser se kvůli své ženě Židovce odmítl podvolit nacistům

Muž, který odmítl hajlovat: August Landmesser nechtěl zapřít židovskou manželku, skončil v koncentračním táboře
Zdroj: Wikimedia Commons/Fasena, Public domain

Fotografie ze sjezdů příznivců Adolfa Hitlera jsou si ve většině případů podobné jako vejce vejci. Vidíme na nich les hajlujících rukou. Existuje však výjimka. Na jedné fotce je uprostřed jásajících diktátorových fanoušků muž, jenž má vzdorně založené ruce. O koho jde? A proč se odhodlal k tak nebezpečnému gestu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 01. 2023 11:00

August Landmesser měl k odmítnutí pozdravu pádný důvod, jeho manželka byla Židovka. Kvůli lásce neváhal podepsat si svůj úmrtní list. Proč ale vůbec vstupoval do této strany? Z politického přesvědčení to jistě nebylo...

Nacistou jen na papíře

August Landmesser vstoupil k nacistům v roce 1931 jen kvůli oportunistickým řečem Adolfa Hitlera, který sliboval, že znovu rozpumpuje mrtvou německou ekonomiku. Myslel si, že když mezi spolustraníky nasbírá dost užitečných kontaktů, bude se i jemu samotnému dařit lépe. O nic jiného mu nešlo. Veškerá rasová ideologie mu šla jedním uchem dovnitř a druhým ven. Nacistou byl jen na papíře - jméno a číslo členského průkazu. Nic víc ho s nimi nepojilo.

Kdyby tomu tak nebylo, nezamiloval by se do židovské dívky Irmy Eckler. A nutno dodat, že to byla láska jako trám. Okolí jim však nepřálo. Po zasnoubení byl v roce 1935 ze strany vyloučen, žádost o sňatek byla zase zamítnuta kvůli nově přijatým norimberským zákonům. Tím se ale nenechali odradit. V říjnu téhož roku se jim narodila dcera Ingrid. A pak 13. června 1936 vznikla ona ikonická fotografie.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený PAUL J KIM (@heypjk)

Ve třech zvládli v Německu žít bez velkých problémů, poté se v roce 1937 pokusili o útěk do Dánska. Na hranicích je bohužel zadrželi. August "vyvázl" s obviněním z hanobení rasy a krátkým pobytem za mřížemi.

Nehodlal se sklonit před nacisty

U soudu oba tvrdili, že o židovském původu ani jeden z nich nevěděl. Irma řekla, že ji matka nechala pokřtít v protestantském kostele hned poté, co se znovu provdala. V květnu 1938 byl August zproštěn všech obvinění pro nedostatek důkazů. Dostal však varování, že pokud se znovu pokusí o útěk, trest ho již nemine. A neminul. O měsíc později byl odsouzený k těžkým pracím po dobu třiceti měsíců v koncentračním táboře Börgermoor.

Kvůli tomu přišel o jakýkoli kontakt se svou ženou. V té době byl totiž v tichosti přijat zákon, který nařizoval zatčení všech židovských manželek, jejíchž muž hanobil rasu. Irma byla nakonec zajata gestapem a postupně prošla různými vězeními a tábory, mezi tím porodila jejich druhou dcerku Irene. Obě děti byly poslány do sirotčince. Ingrid se po čase vrátila k árijským prarodičům. Irene zachránil rodinný známý z Rakouska.

Tragický konec lásky Augusta a Irmy

August byl propuštěn na svobodu v roce 1941. O dva roky později byl povolán do armády. Jeho stopa končí v Chorvatsku. Tam pravděpodobně zemřel ještě předtím, než se Německo vzdalo. Spolu s manželkou byli oficiálně prohlášeni za mrtvé v roce 1949. O dva roky později hamburský senát uznal jejich sňatek za právoplatný. Indgrid si ponechala příjmení otce, Irene zase zvolila příjmení matky.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: August Landmesser

Allthatsinteresting.com: August Landmesser, The Story Of The Man Behind The Crossed Arms

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články