Smutný osud holčičky s polovinou srdce: Baby Fae dostala nové od paviána, přežila jen 21 dnů

Smutný osud holčičky s polovinou srdce: Baby Fae dostala nové od paviána, přežila jen 21 dnů
Zdroj: Unsplash

Pokusy se zvířecím orgány v lidském těle byly kdysi hojně rozšířené, ale pro medicínu znamenaly spíše slepou uličku. Ani jeden z těchto pokusů nebyl úspěšný. Ten nejhorší a nejskandálnější z nich se odehrál v říjnu roku 1984.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 01. 2022 09:00

Stephanie Fae Beauclair (média ji nazvala Baby Fae) to neměla lehké již od svého narození. Když 14. října 1984 přišla na svět, lékaři zjistili, že trpí takzvaným hypoplastickým levým srdcem. V jejím případě to znamenalo, že jí v podstatě chyběla celá levá polovina srdce. Tento vzácný jev postihuje jedno dítě z dvanácti tisíc. A pokud se nezačne okamžitě léčit, dojde během několika týdnu k úmrtí.

Velmi riziková operace Baby Fae

Rodiče malé Stephanie se nehodlali vzdát. Dali na radu lékařů v kalifornském zdravotním centru Loma Linda a svolili k operaci, která doposud vždy skončila pacientovou smrtí. Spousta lidí považovala toto rozhodnutí za čiré šílenství. Doktor Leonard Bailey si to ale nemyslel a rozhodl se holčičce implantovat srdce mladého paviána.

Doktor Bailey snil léta o tom, že se mu podaří v medicíně učinit nějaký zásadní průlom. Doposud však experimentoval jen na zvířatech. Transplantoval jim orgány a sledoval, za jak dlouho zemřou. Jeho kolegové ho kvůli tomu považovali za vyvrhele, přesto se mu povedlo sehnat finance na další výzkum.

Dívka se srdcem paviána

Od samotného počátku bylo téměř jisté, že půjde o další neúspěch. Nejprve Bailey uvažoval o orangutanovi, šimpanzovi či gorile. Ty považoval za nejvhodnější dárce, jelikož však šlo o chráněné druhy, musel od toho upustit. Nebyl čas na zdlouhavé papírování ani protesty ochránců zvířat. Ostatně i on sám považoval tuto možnost za velmi neetickou.

Nezbylo mu tak nic jiného, než si vybrat z pěti pokusných paviánů, kteří se zrovna nacházeli v jeho lékařském zařízení. A aby toho nebylo málo, dívka měla vzácnou krevní skupinu 0, což celý zákrok ztěžovalo. Jakmile ale dostal od vedení zelenou, pokračoval ve svém plánu. Operace zabrala čtyři hodiny. Stephanie začalo bít nové srdce a její stav se pomalu zlepšoval. Realita ale nebyla tak růžová, jak ji prezentoval Baileyho tým...

Nelidský experiment?

Po jednadvaceti dnech od operace Stephanie zemřela. Její tělo snášelo zvířecí srdce hůř a hůř. Tento fakt ovšem nemocnice zatajila. Navíc panovaly pochybnosti o tom, zda její rodiče vůbec věděli, k čemu dávají souhlas. Moneim Fadali, kardiochirurg z Kalifornské univerzity v Los Angeles, později řekl, že celá operace byla pouhým chvástáním Baileyho, který se snažil dokázat hodnotu svého výzkumu.

Nejkontroverznější zprávou ovšem je, že se měl v den dívčiny operace najít vhodný lidský dárce. Tuto informaci však prý lékař zametl pod koberec. Navíc rodiče přesvědčil o tom, že neexistuje žádná jiná alternativa, a to byla lež. V té době se totiž již prováděly takzvané Norwoodovy operace. Tento postup vyvinul William Norwood, přednosta kardiologie v Dětské nemocnici ve Filadelfii. Jde o jedinou potvrzenou léčbu hypoplazie, u níž má pacient velkou šanci na úplné uzdravení. Stephanie bohužel takovou možnost nedostala. Její případ byl ale poslední svého druhu. Lékaři se od té doby mezidruhovým transplantacím vyhýbají jako čert kříži.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Baby Fae

Ciekawostkihistoryczne.pl: Ślepy zaułek medycyny: niemowlak z sercem od pawiana

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články