Děsivá minulost autorky knih pro děti: V záchvatu šílenství bodla svou ochrnutou matku do srdce

Děsivá minulost autorky knih pro děti: V záchvatu šílenství bodla svou ochrnutou matku do srdce
Zdroj: Wikimedia Commons, Francis Stephen Cary, Public domain

Mary Lamb byla britská spisovatelka, která se v 18. století proslavila především jako autorka dětských knih. Trpěla však duševními problémy a v roce 1796 během záchvatu šílenství zavraždila svou vlastní matku.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 11. 2021 12:00

Začátek podzimu roku 1796 se nesl v duchu obludného zločinu. Londýňany šokovala zpráva o jednatřicetileté Mary Lamb, která bez zjevného důvodu zavraždila ve čtvrti Holborn svou matku.

Hrůzný útok na matku

Když se ji snažila nemocná matka uklidnit, nejdříve si jí vůbec nevšímala, pak se k ní s křikem přihnala a zarazila jí nůž do srdce. Sousedé bohužel dorazili příliš pozdě. Žena byla již mrtvá, zhroucená v křesle. Šílená dcera stála nad jejím tělem a v ruce svírala zakrvácený nůž. Opodál stál šokovaný otec. Po tváři mu stékala krev z čela po bodné ráně provedené vidličkou.” Takto celou hrůznou událost popsaly noviny The Times. A to nebylo vše. Autor článku se nezapomněl zmínit i o jednom šokujícím detailu - matka se nemohla útokům své dcery bránit, neboť byla ochrnutá.

Projevy šílenství se měly u Mary objevovat již několik dní před vraždou. Nebylo to poprvé, co se měla takový záchvat. Porota u soudu měla jasno rychle, vražda jí nakonec "prošla" celkem dobře.

Proměna Mary Lamb

Mary Lamb se narodila v Londýně 3. prosince 1764 jako třetí z celkem sedmi dětí Johna a Elizabeth Lambových. Kromě ní se dožili dospělosti jen dva bratři - John a Charles, který se zároveň stal jejím nejlepším přítelem. Každý, kdo Mary znal, ji popisoval jako jemnou, diskrétní, racionální, klidnou a veselou. A to i poté, co vyšel najevo její nepochopitelný skutek.

Po smrti rodinného zaměstnavatele, právníka Samuela Salta, se ale všechno velmi zhoršilo. Rodiče začali mít problémy se zdravím. Otec přestal kvůli mrtvici používat levou ruku, matka, zřejmě v důsledku artritidy, zůstala ochrnutá a trpěla ohromnými bolestmi. Mary, která se vyučila švadlenou, tak musela najednou živit celou rodinu. Šila od soumraku do úsvitu. Pak padla unavená do postele, kterou sdílela, s citově chladnou a nepohyblivou matkou. Tato ubíjející každodenní rutina vyvolala u Mary stavy šílenství. Dnes by strávila zbytek života v ústavu, v minulosti ale stačilo jen pár měsíců a příslib od rodinného příslušníka, že o pacienta bude postaráno. Mary tak mohla opustit zdi léčebny...

Krvavá minulost autorky dětských knih

Třetího října 1796, pouhé dva týdny po vraždě, Charles oznámil, že je jeho sestra již zcela při smyslech. Prý blouznila kvůli tomu, že nikdy nepoznala mateřskou lásku. Ať už to bylo jakkoli, žádné další vraždy se již nedopustila. Jen se u ní občas konala recidiva. Charles se to ale naučil rozpoznávat a vždy pak Mary na nějaký čas umístil do patřičného zařízení.

Když se oba dobře cítili, věnovali se psaní knih. Po vydání Shakespearových pohádek se Mary rozhodla vrhnout na dětskou literaturu a napsala Školu pana Leicestera a Básně pro děti. S bratrem si přísahali, že si nenajdou partnery, dokud bude ten druhý naživu.

Smrt milovaného bratra

Starost o Mary byla ale velmi vysilující Charles se začal pomalu utápět v alkoholu. Krátce před Vánocemi 1834 se během procházky zranil a o týden nato zemřel. Mary jej přežila o třináct let. Nejprve jeho skon brala s klidem, o pár let později se ale psychické problémy vrátily a s mnohem větší intenzitou. Dožila v léčebně a zemřela až ve věku 82 let. Věčný klid našla na hřbitově Middlesex vedle svého milovaného bratra Charlese.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Mary Lamb

Ciekawostkihistoryczne.pl: Mary Lamb. Zabójczyni i pisarka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články