Smutný osud Baby Peggy: Dětskou hvězdu němých filmu okradli o jmění vlastní rodiče

Hvězda němého filmu: Baby Peggy přišla o jmění i kariéru kvůli rodičům
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Baby Peggy, jedna z největších hvězd éry němého filmu, vydělávala miliony už v pěti letech. Táta a máma jí neustále vtloukali do hlavy, že je živitelkou rodiny. Kvůli tomu se však musela vzdát normálního dětství. A to nebyla jediná smutná věc v jejím životě.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 04. 2023 16:00

Kdyby měla Peggy milující rodiče, možná by sláva stála za to. Jenomže je zajímalo jenom její jmění, které utráceli za luxusní auta a dovolené. Jejich počínání ovšem přivedlo dětskou hvězdu na dno už v pouhých sedmi letech.

Zázrak s baculatými tvářemi

Jean Montgomery se na stříbrném plátně objevila ve věku dvou a půl let. Jako předčasně vyspělé dítě ji Century Studio obsadilo v roce 1921 do filmu Brownie's Little Venus pod jménem Baby Peggy. Diváci si ji ihned zamilovali. Do svých pěti let se objevila ve více než 150 snímcích, většinou šlo o melodramata a krátké komedie. Brzy se z ní stala bohatá mladá dáma.

Jejím domovem byla vila v Beverly Hills, odkud ji každé ráno vyzvedával na natáčení šofér v limuzíně. Jako by už tohle nebylo pro malé dítě dost šílené, dostávala také spoustu dopisů od fanoušků. Téměř dva miliony psaní ročně. Časopisy žadonily o to, aby mohly mít její tvář na obálce. Ona ale na to neměla moc času. Vyjela na turné po celých USA, kde, mimo jiné, propagovala vlastní řadu panenek Baby Peggy. Dokonce v roce 1924 mávala vlajkou vedle Franklina D. Roosevelta na Demokratickém národním shromáždění v New Yorku. Za to však musela zaplatit vysokou cenu. Nemohla si hrát s jinými dětmi, její život ovládala samota.

Jak rozházet miliony

Peníze Baby Peggy ovládali její rodiče Jack a Marian Montgomeryovi, kteří zrovna moc spořiví nebyli. Naopak, rádi utráceli bez rozmyslu. Bylo jim jedno, co bude jejich dcera dělat, až bude větší. Co třeba školné? Neřešili to. Teď měli k dispozici miliony a nic jiného je nezajímalo. Nezneužívali ji však jen rodiče, ale i filmová studia. Šest dní v týdnu pracovala každý den osm hodin - bez možnosti přestávky. Během té doby natočila desítky filmů jako Playmates (1921), Miles of Smiles (1923) nebo Captain January (1924).

Kromě toho byla několikrát vystavena nebezpečným situacím. Ve filmu Miláček New Yorku (1923) musela utíkat z hořící budovy. Jak se později ukázalo, producenti nařídili stěny natřít petrolejem, čímž všechny vystavili vážnému nebezpečí.

O několik let později začala Peggy prožívat krizi identity. „Otec luskl prsty a řekl: 'Plakej'! A já plakala. 'Směj se!' A já se smála. Děsil mě," svěřila se. Byla v podstatě loutkou, která přes svou veřejnou osobnost zapomínala na to, kým skutečně je. Když jí bylo sedm, její otec Jack se pohádal se šéfem studia. Nelíbila se mu výše platu malé Peggy. A jeho požadavky neustále rostly, což ji stálo kariéru. Dostala se na černou listinu.

Drsný pád Baby Peggy

S Hollywoodem měla Peggy smůlu, musela se začít angažovat v estrádách, aby nezůstala bez peněz. Tedy hlavně její rodiče. Krach na burze a následná deprese je ale srazily na samotné dno. Museli se přestěhovat na farmu ve Wyomingu, tam jim jeden známý půjčil tři sta dolarů, s nimiž se měli naučit hospodařit. Rodiče se ale nehodlali vzdát svého snu. Peníze použili na cestu do Hollywoodu, kde si našli práci.

V té době byla Peggy již teenagerka, která si mezi roky 1932-38 přivydělávala ve filmech jako komparzistka nebo herečka menších rolí. Po absolvování střední školy utekla se svým přítelem Gordonem Ayeresem. Velmi brzy se vzali. Manželství ale vydrželo jenom deset let. Peggy mezitím pracovala jako prodavačka v knihkupectví či operátorka v ústředně.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Silent Cinema School (@silentcinemaschool)

Změnila si jméno na Diana Serra, aby zapomněla na svou traumatizující minulost. Nechtěla, aby si na ni někdo vzpomněl. V roce 1954 se provdala za umělce Boba Caryho a stala se Diannou Serrou Cary. Usadili se v Mexiku, kde pracovala jako novinářka na volné noze.

Později se věnovala filmové historii a psaní knih o kaskadérech a zneužívaných dětských hercích. Její nejslavnější dílo ale vyšlo v roce 1996 pod jménem Co se stalo s Baby Peggy? Autobiografie byla pro ni silně terapeutická. Poslední roky svého života strávila na festivalech němých filmů, kde přednášela a poskytovala rozhovory. Baby Peggy zemřela v roce 2020 v Kalifornii ve věku 101 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Diana Serra Cary

Historybyday.com: Baby Peggy's Greedy Parents Spent All Of Her Fortune

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články