Zdena (32): Manžel bere o dost víc než já, ale stejně trvá na tom, abychom vše platili rovným dílem

Zdena (32): Manžel bere o dost víc než já, ale stejně trvá na tom, abychom vše platili rovným dílem
Zdroj: Freepik

Zdena si myslela, že když její manžel Pepa změnil práci a začal brát o patnáct tisíc víc, bude od některých věcí osvobozena. Stal se ale přesný opak. Pepa vyžaduje, aby oba všechno platili stejný dílem. Neexistuje, že by ji z něčeho vynechal.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 11. 11. 2022 07:00

Myslela jsem si, že mě manžel Pepa (35) po těch letech už nemůže překvapit. Chyba lávky. Naprosto mě šokoval! Změnil zaměstnání a teď dostal téměř o patnáct tisíc vyšší plat. Myslela jsem si, že když bere o dost víc než já, bude také víc platit. Byla to bláhová myšlenka. Pepa chce, abychom dál všechno platili rovným dílem.

Manželovi vzrostl plat o patnáct tisíc korun

O penězích se sice nemluví nahlas, ale tady můžu. Já pracuji u nás v Opavě na pozici specialista back office. Můj plat činí dvacet šest tisíc korun. Není to moc, ale ani málo. S takovou výplatou se dá žít. Ještě když k tomu přičtu, že mě práce doopravdy baví, je to fajn. Můj manžel Pepa roky pracoval jako grafik a výtvarník v médiích.

Jeho plat činil něco kolem třiceti tisíc korun. Před rokem dostal nápad, že by to zkusil i jinde. Byl si velmi dobře vědom toho, že je podhodnocený a nedostává odpovídající plat. Když mu přítel doporučil jinou společnost, kde dostane víc, Pepa zariskoval.

Jeho náplň práce zůstala stejná, jen se mu výrazně změnila výše platu. Nabídli mu téměř o patnáct tisíc korun víc. To chtělo pořádné oslavy. Byla jsem na manžela hrdá. A těšilo mě i to, že se výše jeho platu promítne doma. Už jsem si malovala, co všechno si koupíme, kam pojedeme...

Manžel trvá na tom, abychom vše platili na polovinu

Narazila jsem velmi rychle. Vždycky po patnáctém dni v měsíci kontrolujeme, zda nám v pořádku odešly všechny platby a splátky. Během takové kontroly mi manžel řekl, že mu nedošla moje polovina na splátku hypotéky. Zůstala jsem na něj zírat.

„Já myslela, že když..." zaváhala jsem, zda to mám doříct. Tvářil se všelijak. Já jsem si zkrátka myslela, že když teď bereš o dost víc, že to budeš platit sám," špitla jsem a čekala na jeho reakci. Tak to sis myslela špatně. Myslím si, že je fér, aby ses i nadále podílela rovným dílem," utřel mě. Musím říct, že mě to překvapilo.

Vím, že kdyby to bylo obráceně, určitě bych to po něm nechtěla. Postupně se ukázalo, že to, že bere víc než já, pro mě nic neznamená. Musela jsem si sama zaplatit svoji část dovolené ve Španělsku. A také za jedno dítě. Muselo to vycházet na korunu přesně, abychom platili s Pepou stejně.

Manžel si hlídá peníze víc než kdykoliv předtím

To samé platí i ohledně větších rodinných nákupů. Pepa si vede evidenci, kdo je na řadě. I to, kolik se platilo naposledy. Když je to jinak, vypočítává rozdíl a chce ho dorovnat. Já to prostě nechápu. Bere o dvacet tisíc víc než já. Úplně v klidu může hypotéku platit sám, nebo po mě chtít menší podíl jako příspěvek.

Mám pocit, že co mu přidali, peníze si hlídá víc. Dává si pozor na to, za co je utrácí. Na jednu stranu je to asi dobře... Ale on je chlap! Hlava rodiny! Myslím si, že by se mu nic nestalo, kdyby mi ulevil a vzal nějaké platby čistě jenom na sebe. Být to obráceně, já bych to udělala.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články