Bizarní zákaz papeže Urbana VIII.: Nesnášel kýchání, tak zakázal šňupací tabák, který tento neduh prý vyvolával

Bizarní zákaz papeže Urbana VIII.: Nesnášel kýchání, tak zakázal šňupací tabák, který tento neduh prý vyvolával
Zdroj: Wikimedia Commons, Gian Lorenzo Bernini, Public domain

Kýchání je pro nás zcela přirozená věc. A hlavně normální proces v lidském těle. Papež Urban VIII. na to měl ale odlišný názor a postavil tuto "úlevu", tak říkajíc, mimo zákon. Co ho k tomu vedlo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 08. 2023 16:00

Než vědci zjistili, proč kýcháme, vysvětlovali si to lidé různými způsoby. Třeba, že při tom nechtěně vypudíte z těla svou duši. Proto si lidé potom navzájem žehnali, aby se duši, která se nyní pohybovala někde ve vzduchu, nepřihodilo nic zlého, než se vrátí tam, kam patří.

Papež Urban VIII.

Papež Urban VIII. byl nástupcem Řehoře XV. Do úřadu byl zvolen v roce 1623. Patřil mezi poslední hlavy církve, které rozšiřovaly území státu pomocí vojenské síly. Zabralo mu to třicet let a nutno dodat, že šlo o jeden z nejničivějších konfliktů v evropské historii. Veškeré finance Vatikánu tak šly na dva účely. Opevnění Říma a okázalý život zahrnující opulentní vilu s extravagantním náměstím a dotování členů vlastní rodiny.

Mimo jiné totiž potřebovali peníze na šňupací tabák, který patřil mezi požitky, které si mohli dovolit jen ti nejbohatší lidé. Vdechoval se nebo roztíral na dásních, aby se lépe vstřebal do krevního řečiště. Častokrát byl provoněný bylinkami a květinami, jako například růže, levandule, hřebíček a jasmín.

Hříšné kýchání

Jistě netřeba připomínat, co u člověka vyvolá takové šňupnutí tabáku. To se ale papežovi nelíbilo. Takový tělesný projev mu měl připomínat sexuální extázi. A tak se v roce 1642 rozhodl vydat celosvětový zákaz šňupacího tabáku. Kdo by neuposlechl, byl by vyloučený z církve. A to byla prakticky "vstupenka do posmrtného života v pekle".

Není jisté, zda měl Urban vlastní zkušenost s kýcháním po vdechnutí tabáku, povídalo se však, že ho k tomuto zákazu inspiroval příběh jednoho kněze, který začal kýchat tak silně, že se z toho pozvracel přímo na oltář.

Jeden zakazuje, druhý povoluje

Zákon papeže Urbana VIII. o zákazu šňupacího tabáku platil dlouhých sto let. Když ale na stolec usedl Benedikt XIII., rozhodl se kýchání způsobené šňupáním znovu zlegalizovat. Asi svým podřízeným nehrozil plameny a věčným zatracením, ale raději popřál na zdraví. Navíc on sám se ke kouření stavěl velmi pozitivně. V roce 1779 otevřel dokonce vlastní vatikánskou továrnu na tabák.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Urban VIII.

Thevintagenews.com: Why Pope Urban VIII Tried to Ban Sneezing in the 17th Century

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články