Vatikán versus kočky: Papežové je považovali za ztělesnění Ďábla, mohly prý i za dýmějový mor

Proč Vatikán nenáviděl kočky: Prý jsou ztělesněním Ďábla, roznášejí mor a stojí moc peněz
Zdroj: Wikimedia Commons/Burkhard Mücke, CC BY-SA 4.0

Papež Řehoř IX. věřil, že kočky ztělesňují samotného Lucifera. Prý ho o tom přesvědčila práce inkvizitora Konráda z Marburku, kterému se podařilo takové informace “získat” od mučených osob. Tímto začalo dlouholeté, a hlavně absurdní nepřátelství mezi Vatikánem a domácími šelmami.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 06. 2022 14:00

Jakmile tyto bludy vyšly najevo, katolíci doslova šíleli. Aby náhodou neskončili na hranici kvůli tomu, že jim sedí na klíně předoucí chlupaté klubko, začali kočky hromadně vybíjet. Nejhůře na tom byly černé kočky. Ostatně i dnes můžeme vidět, že populace takto zbarvených koček je malá.

Podle papežů může kočka za vše

A pak přišel dýmějový mor, za který prý také mohly kočky. Ve skutečnosti ho ale přenášely krysy a blechy. To byl tedy zase nápad zlikvidovat zvířata, která by s hlodavci udělala krátký proces. Papež Řehoř IX. však nebyl jediným bláznem, který vyhlásil kočkám válku. Inocenc VIII. taktéž vypouštěl z úst jednu perlu za druhou.

K moci se dostal na konci 15. století, během křižáckých tažení v západní Evropě. Jeho výnosy již kočky nepovažovaly za pouhé ztělesnění Ďábla, ale taktéž za spolehlivý identifikátor čarodějnic. Církev se rozhodla konat a raději celý živočišný druh rovnou exkomunikovala. To muselo kočky opravdu zamrzet...

Bizarní belgický kočičí festival

Nenávist ke kočkám přetrvává, v určitém slova smyslu, dodnes. Kupříkladu v Belgii se pořádá festival Kattenstoet, který připomíná středověkou tradici, při níž se kočky házely ze zvonice na náměstí. Pořádá se každou druhou květnovou neděli, a to od roku 1955. Pozadu však nezůstává ani Anglie. Korunovace Alžběty I. byla v lednu 1559 oslavena spálením tuctu koček v proutěné podobizně papeže.

Vatikán a kočky

I v současnosti se Vatikán staví ke kočkám negativně. Potažmo vlastně ke všem domácím mazlíčkům. Papež František poukázal na to, že za domácí zvířata lidé utrácejí příliš mnoho peněz. Po jídle, kosmetice, lécích a oblečení jsou mazlíčci pátou oblastí, do které plynou příjmy většiny lidí.

Kočky se již nebudou likvidovat jako v dobách temna, prý bychom ale měli přestat kupovat svým miláčkům speciální zmrzliny, nebo je oblékat do předražených oblečků. Peníze lze údajně využit na bohulibější účely. Souhlasíte?

Zdroje informací: 

Allthatsinteresting.com: The Vatican Really, Really Hates Cats

Thevintagenews.com: The Vicious Battle Between the Vatican and Cats

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články