Slavná česká siamská dvojčata: Sestry Blažkovy dobyly celý svět, jedné z nich se narodil zdravý chlapec

Siamská dvojčata Růžena a Josefa Blažkovy: Jedna byla mírná, druhá se ráda hádala a pila whisky
Zdroj: Profimedia

Růžena a Josefa Blažkovy nepřišly na svět lehce. Maminka prožívala hrůzu hlavně kvůli tomu, že nevěděla, co bude se siamskými dvojčaty srostlými v oblasti pánve. Lékař se ji snažil uklidnit alespoň tím, že jsou zdravá. Sestry Blažkovy pak světu ukázaly, že se o sebe umí postarat.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 02. 2023 16:00

Josefa a Růžena měly společné močové, řitní a poševní orgány. Do pasu byly dvě samostatné ženy, v pase to byl ovšem jeden člověk. Oproti jiným dvojčatům ale měla každá z nich vyvinutý pár nohou. Mohly si relativně v klidu hrát s dětmi z okolí...

Siamská dvojčata Josefa a Růženy Blažkovy

Postupem času se ukázalo, že sestry Blažkovy měly nadání na jazyky. Dokázaly se domluvit německy, francouzsky i anglicky. Rády také hrály na housle. Do školy ale nechodily, měly domácího učitele. Jejích hendikep jim vrásky na čele rozhodně nedělal. Uměly ho využít k svému prospěchu. Záhy se staly nejslavnějšími českými siamskými dvojčaty.

Už jako jedenáctileté je čtenáři mohli vidět na stránkách novin. Kromě toho začaly vystupovat v cirkusech a různých varieté, kde zpívaly a hrály na housle. Toho si samozřejmě všimli i zahraniční agenti. Sestrám se brzy podařilo prorazit ve Francii i v Americe.

Románek siamských dvojčat

Sestry Blažkovy byly samy o sobě zdatné obchodnice, víceméně tak žádné agenty ani nepotřebovaly. Nejvíce žádané byly před první světovou válkou. A toho dokázaly využít. Kupříkladu v Hamburku si za jedno vystoupení nechaly zaplatit až 1500 marek, což byla v té době obrovská suma.

V soukromí ale nebylo vše tak idylické. Každá z nich měla svou vlastní povahu. Hádky a třenice tak nebyly ničím výjimečným. Růžena byla spíše mírná, Josefa si zase nenechala nic líbit. Navíc prý holdovala whisky, což se její sestře nelíbilo.

Nikdy se nevdaly, ale Růženě se díky jednomu románku narodil zdravý chlapeček František. Otec nebyl znám. Chlapec s nimi sice začal vystupovat, ale obě sestry myslely i na zadní vrátka. Nechaly si proto v Sepekově postavit zájezdní hostinec. Po válce již původní slávu nenabyly. Labutí písní bylo turné po Americe. Jejích cesta však nenadále skončila v Chicagu.

Smrt sester Blažkových prý předpověděla tabulka Ouija

Na jaře roku 1922 dostala Růžena zápal plic a brzy zemřela. Josefa odešla na onen svět o hodinu později. Jejích skon měla předpovědět nechvalně proslulá tabulka Ouija, jenž se používá ke kontaktu se záhrobím. Tuto pomůcku prý použila Carrie Hodecker z Wellestonu ve státě Missouri. Růžena měla zemřít ve 14:25. Ve skutečnosti to bylo o deset minut později.

Přesto bylo toto proroctví mrazivě přesné. Znamená to snad, že o životy slavných siamských dvojčat usilovala nějaká temná síla? Nebo ze záhrobí promluvil jejích předek, jenž věděl, ze se s nimi brzy setká?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Conjoined twins

Idnes.cz: Siamská dvojčata z Táborska vystupovala po světe v cirkusech a varieté

Weirdhistorian.com: A Strange Ouija Board Prediction and the Stranger Lives of the Blazek Sisters

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články