Deset let od úmrtí Jiřiny Jiráskové: Rázná žena, která si nenechala líbit zradu, Vlastimil Brodský to pocítil na vlastní kůži

Neobyčejná Jiřina Jirásková: Když ji Vlastimil Brodský opustil u oltáře, pomstila se mu svérázným způsobem
Zdroj: Mynařík / CNC / Profimedia
Jiřina Jirásková s Vlastimilem Brodským. Měli se brát, ale herec ji nechal stát u oltáře...Jiřina Jirásková se svou fenkou buldočka Amálkou.Jiřina Jirásková, Jiřina Bohdalová a Iva Janžurová uvedly v roce 2011 v Karlových Varech svůj kultovní film Světáci. Lóži s nimi sdílel Jiří Bartoška.Jiřina Jirásková a Jiřina Bohdalová byly dlouholeté kamarádky.+ 3 fotky+ 4 fotky

Známá česká herečka Jiřina Jirásková, která zesnula 7. ledna 2013, se svými rolemi zapsala do povědomí diváků jako vzdělaná a rázná žena na úrovni. Excelovala jak v komediích, tak v dramatech. K hereckému životu se však dostala poněkud kuriózním způsobem. A neméně zajímavý byl i její soukromý život. Ani v něm se rozhodně nedržela zpátky.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 01. 2023 16:00

Jiřina Jirásková se narodila 17. února 1931 v Praze. Kromě herectví se věnovala také vedení Divadla na Vinohradech. Jejím partnerem byl filmový a televizní režisér Zdeněk Podskalský.

Školská léta Jiřiny Jiráskové

Herecký talent v sobě nezapřela již jako malá. Rodiče si ale přáli, aby vystudovala "pořádnou" školu. Přihlásili ji do klášterní školy v Kutné Hoře. Zpočátku se jí tam líbilo, uchvátil ji zejména středověký styl kláštera, o něco později se však začaly objevovat první problémy. „Postupem času na ni dolehla tíha doby a sociální rozdíly mezi sestrami," svěřila se českému rozhlasu její kamarádka Renáta Novotná. „Navíc propadala z latiny," dodala.

Představená kláštera pak rodičům navrhla, že by Jiřina měla raději studovat herectví. Její tatínek ale sarkastický nádech konverzace zřejmě nepochopil. A zcela vážně se šel poptat na možnosti studia na konzervatoři, a to přímo do ředitelovy kanceláře. S výsledkem jednání musel být spokojen, neboť pak Jiřině dovolil studovat na její vysněné škole. Absolventské zkoušky složila na výbornou.

Jiřina Jirásková a Vlastimil Brodský

Herečka nepatřila mezi ženy, které bylo možné snadno zlomit. Ba naopak, když chtěla, uměla se velmi dobře pomstít. Poprvé měla svůj život spojit s Vlastimilem Brodským, který ji však v onen slavnostní den nechal stát před oltářem. Prý se musel postarat o nemocnou babičku. Jirásková zase tvrdila, že Brodský vycítil, že její city k němu nejsou stoprocentní, a tak se to rozhodl řešit tímto způsobem.

S ukončením vztahu souhlasila, pak ale začala Brodskému volat coby stydlivá fanynka, která je navíc upoutána na invalidní vozík. Ten s kolegy řešil, že se zamiloval do neznámé dívky, které navíc napsal spoustu dopisů. Když mu pak herečka později vytkla, že se dá "zblbnout" pár telefonáty a dopisy, odsekl jí, že je to pro něho příliš povrchní. Jakmile však vytáhla jeho zamilovaná psaní, ztratil řeč. Ranilo ho to tak moc, že si už nikdy k sobě nenašli cestu.

Italské manželství Jiřiny Jiráskové

Jiří Pleskot již od oltáře neutekl. Jiřina se s ním seznámila v Divadle na Vinohradech. Po dvou letech ale přišel rozvod. Herečka se totiž zamilovala do kolegy Jiřího Valy, který v té době randil s Jiřinou Švorcovou. Když se Pleskot o nevěře dozvěděl, šel si to s Valou vyřídit ručně. Nejhůře ale dopadla sama Jirásková. Během románku s Valou otěhotněla, ten však dítě nechtěl. Pleskot zase žádal o rozvod. Nezbylo jí nic jiného, než jít na potrat. Od té doby však již nikdy neotěhotněla.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jiřina Jirásková

Dvojka.rozhlas.cz: Herečkou se stala díky pětce z latiny. Osudové ženy: Jiřina Jirásková

Ženy.iprima.cz: Herce Jiřího Pleskota manželka Jiřina Jirásková podváděla s kolegou. Lítaly i facky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články