Děsivé sibiřské krátery: Za jejich vznik může tání permafrostu. Obyvatelé Jakutska je považují za posvátné

Děsivé sibiřské krátery: Za jejich vznik může tání permafrostu. Obyvatelé Jakutska je považují za posvátné
Zdroj: Profimedia/Wikimedia Commons, Somogotto, CC BY-SA 4.0

Dere se na Sibiři na zemský povrch samotné peklo? I to určitě napadlo vědce, když 16. července roku 2014 objevili na polostrově Jamal obří díru do podzemí o velikosti fotbalového hřiště. Co způsobilo tak masivní propad půdy? A proč takových propastí neustále přibývá?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 07. 2023 16:00

Odborníci si nad touto záhadou zprvu lámali hlavu. Kromě Jamalu se začaly také tvořit na sousedním Gydském poloostrově. Celkem jich bylo objeveno sedmnáct. Jelikož jde o oblasti hojně zásobené plynem, pracovalo se s tezí, že za propad půdy může právě on. Ve skutečnosti byla ale viníkem jiná látka.

Za propad mohl metan

Kráter 17, jak tehdy vědecká expedice pojmenovala propast na poloostrově Jamal, vznikl nahromaděním metanu, který po explozi protrhl vrstvu permafrostu. Když se k díře přiblížili, měly se z ní linout děsivé zvuky, jako by tam bylo něco živého. Že je na vině metan, se podařilo zjistit díky dronu, který spustili do otvoru. Ten pořídil 3D snímky, na nichž jsou vidět podzemní dutiny, kde se metan hromadí.

Globální oteplování

Dle vědců vznikají krátery kvůli globálnímu oteplování. Oblast Jamalského polostrova je z geologického hlediska velmi mladá. Vznik je datován do poslední doby ledové (před 10 000 lety). Krajinu tvoří ledovcová jezera a zmrzlá půda (permafrost). Ten slouží jako jakýsi ochranný štít proti plynům v podzemí. Něco jako kryt na atomovém reaktoru. S vysokými teplotami ale permafrost povoluje a dává možnost dostat se plynům na povrch.

Posvátné místo

Sibiřské krátery nejsou pouze předmětem vědeckých studií, ale i uctívání. Kupříkladu Batagajský kráter, jenž vydává v noci děsivé zvuky, je pro místní kočovné obyvatele Jakutska posvátným místem. Během letního a zimního slunovratu se u něho scházejí s bubínky a v krojích, aby se spojili s mrtvými předky.

Také si připomínají legendu, která praví, že až se jednou kráter zachvěje, pohltí vše, co okolo sebe má. No a možná to ani není daleko od pravdy. Otvor se neustále zvětšuje, čímž do sebe vstřebává další a další okolí.

Zdroje informací:

Deník.cz: Tajemný kráter na Sibiři děsí. Brána do podsvětí vydává rachot a pohlcuje okolí

Zoom.iprima.cz: Záhada obřích kráterů na Sibiři byla konečně vyřešena

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články