Zelené děti z Woolpitu: Prý přišly ze země jménem Svatý Martin, mohly také být otrávené arsenem

Záhada dětí z Woolpitu: Měly zelenou kůži a jejich řeči nikdo nerozuměl
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Byl to zcela obyčejný den roku 1150. Obyvatelé anglické vesnice Woolpit pracovali na poli, když se na okraji lesa objevila dvě dítka. Bylo na první pohled jasné, že nejsou zcela normální. Chlapec a dívka měli zelenou kůži, hovořili podivným jazykem a odmítali většinu nabízeného jídla...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 05. 2023 16:00

Nový život ve Woolpitu na dětech zanechal své stopy. Zelená barva se jim z kůže pomalu vytratila a naučily se také anglicky. Tvrdily, že přišly ze země zvané Svatý Martin, kde se lidé setkávají se slunečním svitem jen velmi zřídka.

Podivuhodné děti z Woolpitu

Příběh o zelených dětech z Woolpitu zaznamenali dva kronikáři. Tím prvním byl opat Ralph z Coggeshallu, který žil ve 12. století. Druhého záznamu se o století později ujal historik William z Newburgu.

Vesničané měli děti objevit okolo roku 1150. Prý vylezly z jedné z jam, jenž byly určené k odchytu vlků. Odtud také pochází jméno Woolpit (ve staré angličtině wulf-pytt). Nejpodivnější byla ona zelená barva kůže. Ale ani jejich ošacení neodpovídalo dobovým standardům. Bizarní byla jeho barva i materiál.

A pak tady byla ještě ta jejich divná řeč, jako by jen blábolily. Coggeshall uvádí, že se jich ujal sir Richard de Calne, který bydlel nedaleko. Myslel si, že budou hladové, tak jim nabídl jídlo. To však nepochopitelně odmítly. Spravilo se to až poté, co děti pojedly jakési zelené fazolky z Calneho zahrady. Pak začaly přijímat i vesnické pokrmy. Následně jejich kůže ztrácela zelený nádech. Chlapec bohužel po nějaké době zemřel, dívka naopak jen vzkvétala. A jelikož se naučila anglicky, mohla dychtivým vesničanům konečně povyprávět o tom, kdo je a odkud pochází.

Příběh o zemi jménem Svatý Martin

Dívka, která přijala jméno Agnes Barre, vesničanům prozradila, že přišli ze země zvané Svatý Martin. Jakým způsobem se odtamtud dostali, to si už jistá nebyla. Jednoho dne prý pásli dobytek na polích, když vtom uslyšeli ohromující bití zvonů. Pak si už jen pamatovala, jak se s bratrem ocitla na okraji lesa ve Woolpitu.

Doma prý lidé také vyznávali křesťanství, měli i kostely. Svatý Martin se ale už ničím jiným Anglii nepodobal. Slunce tam měli pomálu. Přes den panovalo přítmí jako před východem či západem Slunce. Nedaleko od jejich země byla prý vidět další, která „hodně světélkovala a dělila je od nich obrovská řeka."

Původ zelených dětí z Woolpitu

I když nelze stoprocentně prokázat, že děti z Woolpitu skutečně existovaly, jejich příběh fascinuje lidi po celá staletí. Dokonce existuje hned několik vysvětlení pro zelený odstín kůže. Mohly být třeba otráveny arsenem. Anebo trpět podvýživou. To by vysvětlovalo fakt, že se jim poté, co začaly pořádně jíst, vrátila přirozená barva kůže.

A řeč připomínající bláboly? Mohlo jít o potomky vlámských přistěhovalců, tedy možná hovořili holandsky. Anebo šlo o mimozemšťany... Malé zelené mužíčky by bylo snadné zaměnit za děti. Opravdu se s nimi tehdy vesničané setkali, nebo nás jen kronikáři tahají za nos?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Green Children of Woolpit

Allthatsiteresting.com: The Head-Scratching Mystery Of The Green Children of Woolpit

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články