Irské monstrum Abhartach je podobné Drákulovi: Legenda praví, že jeho hrob museli zatížit balvanem

Irské monstrum Abhartach je podobné Drákulovi: Legenda praví, že jeho hrob museli zatížit balvanem
Zdroj: Pixabay

Každá země má svá vlastní strašidla, která se mnohdy stala i námětem pro filmy a televizní pořady. Irské monstrum Abhartach je však v něčem výjimečné. Je možné, že právě on se stalo předlohou pro legendárního Drákulu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 09. 2022 11:00

Abhartach může označovat upíra, živého mrtvého, ale rovněž i trpaslíka. O jeho původu hovoří dvě legendy. Která z nich je však alespoň trošku založená na pravdě? Anebo nikdy nic takového jako Abhartach neexistovalo?

Legendy o Abhartachovi

První verze o původu Abhartacha je zaznamenána v knize Původ a historie irských názvů z roku 1870 od autora Patricka Westona Joyce. Ten píše, že mělo jít o náčelníka města Errigal, který byl známým kouzelníkem a tyranem. Po mnoha letech krutovlády se ho rozhodl zabít náčelník ze sousedního města. Abhartach byl podle této legendy poté pohřben ve vzpřímené poloze, což byl irský zvyk vycházející z pohřbu svatého Patricka v roce 432 našeho letopočtu. Jenomže na druhý den byl Abhartach čilý jako nikdy předtím. A opět začal lidi terorizovat. Nadobro se ho zbavil až jeden druid, který náčelníkovi poradil, aby Abhartacha pohřbil hlavou dolů a jeho hrob zatížil balvanem, či pomníkem, jenž by představoval “světlo”. Prý to fungovalo.

Lidé jeho podobu vykreslovali děsivě:

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Vampire Collection (@vampirecollection)

V druhém verzi o původu byl Abhartach klasickým upírem. Vstával v noci a pil lidem krev. Druida navíc v této pověsti nahradil křesťanský světec. V tomto případě na netvora působilo probodnutí dřevěným mečem, pohřeb hlavou dolů a náhrobek, či spíše obrovský balvan, který bude mít okolo sebe rozházené trny.

Původ Abhartacha

Příběh o Abhartachovi pochází z dávného irského folklóru. Ve dvanáctém století patřilo Irsko pod Anglii a strach z chodících nemrtvých byl v ní silně zakořeněn. Tyto zombie byly známé též jako revenanti. Primárně s nimi dospělí strašili malé děti. Jak jinak je mohli udržet od míst, která byla pro ně nebezpečná?

Inspiroval Abhartach spisovatele Brama Stokera?

Připadá vám smrt propíchnutím dřevěným mečem povědomá? I na obávaného Drákulu působil dřevěný kůl. Je tak možné, že se Abhartachem inspiroval autor knihy o Drákulovi Bram Stoker. Možné to je, neboť on sám nikdy východ Evropy nenavštívil. Musel tak čerpat z jiných zdrojů. Drákula a Abhartach totiž mají mnoho společného.

Oba jsou urozeného původu a jsou nemrtví. Pokud se dlouho nenapijí krve, připomínají nebožtíky. Když je ale někdo nakrmí, znovu ožijí a v plné síle. Obě postavy navíc děsí (terorizují) své okolí. Je tak skutečně možné, že se Bram Stoker neinspiroval u obávaného rumunského krutovládce, ale u postavy ze starodávných irských pověstí?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Abhartach 

Historicmysteries.com: The Abhartach: The Irish Walking Dead and the Origin of Dracula? 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články