Záhadný noutonický hřbitov: Prý na něm lze spatřit světélkující mlhu, přízrak šlechtičny a pohybující se hroby

Nejstrašidelnější hřbitov v Česku: U Noutonic leží krchov jen pro odvážné
Zdroj: Wikimedia Commons/Miaow Miaow, Public domain

Kdo má rád tajemno a paranormální jevy, tomu by neměl uniknout noutonický hřbitov, který se nachází jen pár kilometrů od Prahy. Prý patří mezi nejstrašidelnější místa v České republice. Co na něm zažili návštěvníci, které tamější jevy pořádně vyděsily?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 05. 2023 16:00

Původně se místo, na němž se hřbitov nachází, jmenovalo Na Horkách či Na Horouni. Ještě předtím, než zde byl ve středověku postaven kostel, se tam našly kostry skrčenců, což je pojem označující mrtvolu pohřbenou ve skrčené poloze. Nálezy se datují do období pravěku.

Děsivá mlha na noutonickém hřbitově

Vidět mlhu, která se líně převaluje mezi hroby, není nic neobvyklého, zvláště v období dušiček. Jenomže, dle návštěvníků noutonického hřbitova, v těchto místech mlha podivně světélkuje. Kromě toho se zmítá v náhlých poryvech větru. Snaží se snad tímto způsobem mrtví dát živým vědět o sobě?

A to není zdaleka vše. Prý jsou zde slyšet také podivné zvuky. Ať už jde o hlasy neviditelných lidí, či troubení auta, které však nikde na hřbitově nestojí. A co teprve problémy s fotoaparátem. Některé hroby údajně nejdou vůbec vyfotit. Přístroj prostě nefunguje. To všechno jsou věci, které dokáží člověka pěkně vyděsit. A když utíká zpět k bráně, může ještě zaslechnout kroky, které však nikomu nepatří...

Přízrak šlechtičny

Kromě skrčenců byly zde byly k věčnému spánku uloženy i oběti moru. Mezi nimi a dalšími nebožtíky spočívá také urozená paní Barbara von Langendorf. Dle pověsti se měla zabít, když se se svým koněm zřítila z prudkého srázu.

Prý to ale až taková nehoda nebyla. Mezi místními nebyla moc oblíbená, takže jí měli připravit menší past. A jelikož Barbaru nenáviděla i rodina, pohřbili ji do neoznačeného hrobu, aby nemohla nikdy spočinout mezi svými blízkými. Prochází se dodnes mezi hroby a hledá své příbuzné?

Neposedné hroby na noutonickém hřbitově

Snad nejtajemnějším, nebo nejděsivějším paranormálním jevem na noutonickém hřbitově má být noční pohyb hrobů. Popsalo ho hned několik očitých svědků. Údajně se přesouvají těžké náhrobní kameny anebo kříže.

Kolik je na tom pravdy, to nechť každý posoudí sám. Na závěr lze snad jen dodat, že na tomto pietním místě odpočívá i známý český hudební skladatel Petr Hapka. Bude se také někdy zjevovat u svého hrobu?

Zdroje informací:

Moskyt.net: Noutonické přízraky

Tn.nova.cz: Na hřbitově nedaleko Prahy se prý pohybují hroby!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články