Temná tajemství Mary Shelley: Autorka Frankensteina přišla o panenství na hřbitově

Temná tajemství Mary Shelley: Autorka Frankensteina přišla o panenství na hřbitově
Zdroj: Wikimedia Commons/Richard Rothwell, Public Domain

Spisovatelka Mary Shelley, která se proslavila románem Frankenstein, vedla pozoruhodný život, v němž byla spousta místa pro hřbitovy a smrt. Měla sny o tom, že své první mrtvé dítě dokáže oživit, ráno však vždy našla kolébku prázdnou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 05. 2022 14:00

Percymu Shelleymu bylo pouhých devětadvacet let, když jeho loď Don Juan zastihla obrovská bouře. Percyho tělo bylo nalezeno o deset dní později. Identifikován byl na základě svého oblečení. V kapse měl schovanou sbírku básní Johna Keatse.

Mary Shelley nebyla smrt cizí

Zní to jako z nějakého gotického románu, ale Mary Shelley skutečně přišla o panenství na hřbitově. Poprvé potkala Percyho ve Skotsku. Jí bylo sedmnáct, jemu dvaadvacet. Zrovna se v té době odcizil své ženě, a tak doprovázel Mary na různých procházkách, které zahrnovaly i hřbitov.

V červnu roku 1816 si oba milenci vyjádřili svou lásku ve “vznešeném a uchvacujícím okamžiku” mezi náhrobky, kde, mimo jiné, odpočívala i její vlastní matka. Vskutku zvláštní, avšak zároveň originální místo na ztrátu věnečku.

Autorku Frankensteina pronásledoval duch dítěte

Slavná spisovatelka několikrát otěhotněla, dospělosti se však dožil jen chlapec Percy. Nejvíce ji zasáhla smrt prvního dítěte. Upadla do hluboké deprese, kterou doprovázely velmi živé sny. Do deníku si poté zapsala, že ve snu své dítě dokázala oživit, když se však ráno probudila, zela postýlka prázdnotou.

Mary Shelley si nechala srdce mrtvého manžela

Když byl Percy Shelley zpopelněn, stalo se něco velmi podivného. Jeho srdce prý odmítalo shořet. Z pohledu moderní medicíny mohlo dojít ke zvápenatění, a to vlivem prodělané tuberkulózy. Nejdříve si na něj dělal nárok jeho přítel Leigh Hunt. Nakonec se ale rozhodl věnovat srdce Mary. Ta je ale nepohřbila.

Dlouhá léta přechovávala srdce svého manžela v hedvábném rubáši a nosila všude s sebou. Do hrobu bylo uloženo až v roce 1889, kdy zemřel její syn Percy Florence Shelley. Jeho neobvyklé prostřední jméno bylo odvozeno z místa narození, Florencie v Itálii.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Mary Shelley

Historydaily.org: Mary Shelley Kept Her Husband’s Heart After His Death And Other Stories You Maybe Donť Know

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články