Nesnášela spodní prádlo a kouřila 100 cigaret denně: Divoká Tallulah Bankhead byla "předlohou" Cruelly de Vil ze 101 dalmatinů

Nesnášela spodní prádlo a kouřila 100 cigaret denně: Divoká Tallulah Bankhead byla "předlohou" Cruelly de Vil ze 101 dalmatinů
Zdroj: Wikimedia Commons, Vandamm Studio, Public domain
"Kdybych měla žít znovu, udělala bych stejné chyby, jen mnohem dříve.""Deníky si vedou jen hodné dívky. Ty zlobivé na to nemají čas.""Herectví je forma vyznání.""Televize by mohla odvést skvělou službu v masovém vzdělávání. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by o to její sponzoři stáli."+ 2 fotky+ 3 fotky

Kreslené postavičky v komiksech nebo animovaných filmech bývají většinou výplodem samotného autora či scenáristy. Pokud si ale vzpomínáte na superpadoucha, Cruellu de Vil ze 101 dalmatinů, tak její charakter byl inspirován skutečnou herečkou Tallulah Bankhead (†66). Proč?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 06. 2023 11:00

Když byl v roce 1956 vydán román spisovatelky Dodie Smith 101 dalmatinů, příběh ihned chytil za srdce slavného Walta Disneyho. A bylo jasné, že postavu Cruelly měla ztvárnit skutečně zlá žena. Tallulah Bankhead byla jasnou volbou. Patřila totiž mezi "zlé" ženy Hollywoodu.

Dětství bez matky

Tallulah Bankhead byla považována za "zlou" ženu především proto, že se nenechala svazovat dobovými konvencemi. Její každodenní chování neodpovídalo nastaveným a obecně přijímaným normám. Narodila se na počátku dvacátého století do politicky a umělecky angažované rodiny. Vyrostla v divadle, z něhož si možná přenesla do života přehnanou teatrálnost. Nechyběla jí ani velká dávka energie.

Proto byla také jen samá kost a kůže. Díky chraplavému hlasu ji lidé slyšeli již z dálky. Po ulicích New Yorku, Los Angeles a Londýna se pohybovala vždy ve svém bentleyi, s nímž švihala zatáčky, jako by byla na silnici úplně sama.

Nikdo nemohl být lepší předlohou pro Cruellu nežli ona. Měla spíše mužskou povahu. Ženský vzor jí v životě chyběl. Její matka zemřela na otravu krve, a to pouhé tři týdny po porodu. Otec se z toho zhroutil a propadl depresi. Své dcery (Tallulah měla o rok starší sestru trpící zrakovým postižením) tak poslal na výchovu k babičce.

Byla nenapravitelná?

Tallulah se nenarodila "zlá", jen měla náročnou povahu. Jako dítě se také potýkala s řadou nemocí. Infekce krku a hrudníku, černý kašel, spalničky, zápal plic a příušnice - to vše formovalo její hlas do nezaměnitelného chrapláku. Ještě předtím, než se stal její hlas poznávacím znakem v showbyznysu, šikanovala ve škole svou starší sestru a ostatní spolužáky. Poslali ji za to do několika klášterů, odkud ji vždy s díky vrátili zpět. Proč? Jednou hodila po abatyši lahvičku s inkoustem, podruhé dělala intimní návrhy jeptišce, a to jí bylo teprve 12 let.

S postavou Cruelly se ale nikdy neseznámila. Dabovaly ji jiné herečky, které se jí nechaly inspirovat. Disney tak nehledal herečku, ale jen inspiraci pro druhé. Bylo to logické. Tallulah sice hrála v několika němých filmech, nejvíce se ale proslavila na londýnském jevišti. Tam si zvykli na to, že je velmi otevřená a vulgární. Kromě toho měla několik neřestí. Denně vykouřila 100 cigaret a vypila dvě lahve bourbonu. Polykala přášky a brala drogy. A opravdu nesnášela nosit spodní prádlo.

Návrat do továrny na sny

Po návratu z Anglie se ukázala ještě v několika filmech (třeba v romantické komedii Forsaking All Others spolu s Robertem Montgomerym, Joan Crawford a Clarkem Gablem), moc jí na tom ale nezáleželo. Raději pořádala večírky. Když se nakazila kapavkou, zjistila, že je neplodná. A že měla partnerů. Sama uvedla číslovku 500, jiní tvrdí, že to bylo až 5000.

Od divokého stylu života ji neodradilo ani zhoršující se zdraví. Barbituráty střídaly opiáty a kokain, který považovala za zdravý. Zemřela v newyorské nemocnici v 66 letech, údajně na zápal plic. Její poslední slova byla: "kodein, bourbon".

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Tallulah Bankhead

Historybyday.com: The Real-Life Super Villain Who Inspired Cruella de Vil

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články