Léčivý lidský tuk: Získával se z těl padlých vojáků anebo popravených zločinců

Léčivý lidský tuk: Získával se z těl padlých vojáků anebo popravených zločinců
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Historie medicíny je plná šokujících, nestandartních a někdy i velmi nechutných praktik, které lékaři používají při pokusech o uzdravení lidského těla. Sběr a následné využití lidského tuku bezesporu spadá do této kategorie.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 11. 2021 12:00

Využití živočišných produktů není v medicíně žádnou výjimkou. Ve starověkém Egyptě to začalo přikládáním pijavic a skončilo sezením ve velrybím těle, což byla oblíbená kratochvíle na konci devatenáctého století. Prý to mělo pomáhat na revma. Léčba nějakou částí lidského těla je však sporná dodnes.

Drahocenný lidský i zvířecí tuk

Dle knihy Fat: A Cultural History Of The Stuff Of Life od Christophera E. Fortha byl v Evropě v 16. a 17. století o lidský tuk nebývalý zájem. Lékař Andreas Vesalius zase vybízel lidi, kteří vařili zvířecí kosti, aby z nich nejprve seškrábali tuk, který se pak mohl využít “ve prospěch mas”. Údajně dokázal vybělit jizvy a byl velmi prospěšný nervům a šlachám.

A zřejmě tomu skutečně tak bylo. K hojení ran byl tuk využívaný opravdu často. V roce 1601 se vydali holandští chirurgové na bitevní pole, kde z mrtvol vojáků vytěžili hned několik pytlů tuku. Ten byl zřejmě využit k léčení přeživších.

Konečně užiteční zločinci

Dalším zdrojem lidského tuku byla těla popravených zločinců. Dalo by se říci, že konečně začali být společnosti něčím užiteční. Prodejem jejich "zbytků" se živili zejména popravčí. Vyráběli řadu domácích léků na vymknutí, zlomeniny a bolest. Na hemeroidy se zase užíval pot zemřelého, který stihl kat nashromáždit před exekucí.

Populární byl rovněž prášek z mumie. I on měl široké využití. Kupříkladu k zastavení vnitřního krvácení. Drtily se také lidské lebky. A to na migrénu či mrtvici.

Lidský tuk na ústupu

Obliba lidského tuku v medicíně začala klesat s příchodem 18. století, neboť právě tehdy došlo k mnoha objevům. V Nizozemí se ale ještě v roce 1922 na vykloubení používaly masti zvané Oběšencova mast a Hříšníkův tuk. Vzhledem k tomu, že tam byl trest smrti již postaven mimo zákon, bylo ale více než pravděpodobné, že přípravky obsahovaly spíše obyčejné zvířecí sádlo.

Zdroj informací: 

Grunge.com: The Surprising Way Human Fat Was Once Used As Medicine 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články