Nepříjemné důsledky klopýtnutí: Jak urychlit hojení bolestivých odřenin a škrábanců?

Nepříjemné důsledky klopýtnutí: Jak urychlit hojení bolestivých odřenin a škrábanců?
Zdroj: unsplash.com

V létě snadno někde zakopnete nebo zavadíte o větvičku v lese, a hned se vám objeví škrábanec. Ten může být nejenom nevzhledný, ale dokáže někdy také bolet a pálit. Přečtěte si, jak účinně urychlíte hojení nepříjemných odřenin a škrábanců.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 17. 07. 2020 10:00

Povrchové ranky na pokožce se často týkají nejen dětí, ale i dospělých. K jejich vzniku přitom stačí chvilka nepozornosti. Trápí i vás nebo vaše děti časté odřeniny či škrábance? Pak je dobré vyzkoušet rady pro jejich rychlé hojení.

Prvotní ošetření

Nejdůležitější pro správné hojení odřenin je jejich prvotní ošetření. Nejdříve byste měla ránu opláchnout vlažnou tekoucí vodou. Dejte ale pozor, do odřeniny nepatří mýdlo ani žádné jiné mycí prostředky. Těmi můžete šetrně očistit okolí rány. Pokud v rance zůstaly například kamínky, písek či další nečistoty odstraňte je pomocí pinzety. V případě krvácení, na odřeninu přiložte polštářek z náplasti nebo obvaz, který na odřeném místě pevněji stiskněte.

Rána potřebuje vzduch a vlhkost

Pro správné a rychlé hojení bez následných jizev potřebuje rána větrat. Proto ji nenechávejte dlouhou dobu přelepenou náplastí ani obvázanou gázou. K hojení odřenin napomáhá také čistota a vlhkost. Nejlépe tedy uděláte, pokud si zakoupíte v lékárně speciální hojivý gel, který mírní bolestivost, chrání ranky před infekcí a zároveň také urychluje jejich hojení.

Upravte svůj jídelníček

Abyste urychlila hojící proces odřenin, musíte tomu upravit i svůj jídelníček, svému tělu nezapomeňte dopřát dostatek vody. Důležitý je proto dostatečný pitný režim. Organismu dodejte také kolagen, který přirozeně doplníte konzumací masa, ryb, vajec a oříšků, pomohou vitaminy A a C, nezbytný je i zinek.

Škrábance chraňte před sloupnutím

Když se škrábnete nebo odřete, je třeba zabránit sloupnutí škrábanců. V případě, že se vám to nepodaří, začíná totiž proces hojení znovu. Navíc hrozí i vniknutí infekce do ranky. Strup proto v žádném případě ani sama neseškrabujte a neodlupujte, raději počkejte, až časem uschne a odloupne se samovolně.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články