Nejšťastnější smolař na Zemi: Frane Selak přežil 7x hrozbu smrti při pádech letadel, vykolejeného vlaku i autonehodu

Nejšťastnější smolař na Zemi: Frane Selak přežil 7x hrozbu smrti při pádech letadel, vykolejeného vlaku i autonehodu
Zdroj: Pixabay

Strážný anděl Frana Selaka musel patřit mezi ty nejlepší. Dáma s kosou na něho číhala při nehodě autobusu, kde zemřelo 17 cestujících, či během vykolejení vlaku, které si vyžádalo 19 obětí. A přesto jí unikl. Pojďme se tak spolu podívat na jeho život plný neuvěřitelného štěstí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 07. 2023 11:00

Tento dvaadevadesátiletý Chorvat přežil dokonce pád letadla... jako jediný. O život mu šlo hned několikrát. Rád vyprávěl o tom, co přežil. Své štěstí přičítal svému odhodlání a silné vůli.

Vždy existuje naděje

Frane vždy rád připomínal, že ač se může nastálá situace zdát bezútěšná, vždy existuje naděje na zlepšení. Jen člověk nesmí přestat věřit. Někdy stojí štěstí na naší straně a ani o tom nevíme. Selak by mohl opět vyprávět. Třeba jak po dalším neúspěšném letu skončil v ledových vodách, kde se málem utopil. Málem...

Jeho úplně první setkání se smrtí ale bylo během cesty autobusem, který sjel z okraje horské cesty a zřítil se do řeky. Jako zázrakem se z toho dostal pouze s lehkým zraněním. Je to o to pozoruhodnější, že měl dle statistiky jednoprocentní šanci na přežití. Byl stejně připoutaný bezpečnostním pásem jako ostatní. Navíc ho náraz také vymrštil ze sedadla. On však přežil, dalších sedmnáct cestujících ne.

Vykolejení vlaku

Podruhé Selak přežil vykolejení vlaku. Byl vymrštěn z vagonu přímo na kupku měkkého sena. Opět vyvázl s lehkými zraněními. Na rozdíl od 19 spolucestujících, kteří kolizi nepřežili. Chorvatská vláda mu poté udělila ocenění za statečnost, neboť pomáhal při záchraně zraněných. Proč opět přežil? Sám to přisuzoval božskému zásahu.

V lednu roku 1962 nastoupil do letadla, které mělo namířeno ze Záhřebu do Rijeky. Během letu se zřítilo do Jadranského moře. Opět přežil jen náš hrdina. Přestože neuměl moc plavat, udržel se na hladině tak dlouho, dokud ho nezachránili rybáři. Přežil jako jediný. K zotavení potřeboval jen několik týdnů na lůžku.

Další zazračné útěky před hrobníkovou lopatou

V roce 1966 byl Selak při autonehodě vymrštěn z vozidla. Opět nikdo nepřežil. Tedy kromě něho. Měl jen pár škrábanců a modřin. O čtyři roky později se jaksi zamotal do postroje padáku a nemohl ho po seskoku otevřít. Naštěstí se mu to v poslední možné chvíli podařilo.

V roce 1973 přežil další leteckou havárii. V polovině devadesátek pak pád autobusu do řeky. Od té doby měl "klid". Je to opravdu neuvěřitelné, jak může mít jeden člověk tolik štěstí. Skoro to vypadá, jako by tajně popíjel odvar ze čtyřlístků a podkov.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Frane Selak

Historyofyesterday.com: Frane Selak - The Man Who Cheated Death 7 times

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články