Příběh plané naděje z kostela svatého Cyrila a Metoděje: Z krypty vedly tři únikové cesty, každá z nich ale byla pastí

Příběh plané naděje z kostela svatého Cyrila a Metoděje: Z krypty vedly tři únikové cesty, každá z nich ale byla pastí
Zdroj: Wikimedia Commons/VitVit, CC BY-SA 3.0
V rámci diverzní akce s názvem Anthropoid byl českou exilovou vládou vyslán na území Protektorátu výsadek čítající dva vojáky - Jozefa Gabčíka......a Jana Kubiše.Rozkaz zněl takto: Zlikvidovat zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.K atentátu na Reinharda Heydricha došlo 27. května 1942 v ostré zatáčce v Holešovičkách, kde musel jeho řidič zpomalit.+ 7 fotek+ 8 fotek

Chyběl jen necelý metr a obklíčení parašutisté v kostele svatého Cyrila a Metoděje by německým pronásledovatelům dokázali utéct. Krypta, v níž se schovávali, totiž po desítkách let od atentátu vydává jedno tajemství za druhým. Třeba, proč je nebyli esesáci schopni vytopit.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 06. 2023 11:00

Dne 18. června roku 1942 započal nerovný boj mezi jednotkami SS a sedmi odvážnými muži, kteří chtěli změnit tok aktuálních dějin. V roce 2019 jsme se díky odborníkům ale mohli také dozvědět, že kryptu kostela nebrali jako konečnou "stanici", nýbrž jako dočasný úkryt, z něhož se chtěli původně dostat do bezpečí.

Tajná chodba pod chodníkem

Mnozí to považovali pouze za fantazii režiséra Sequense (film Atentát z roku 1964), ale opak je pravdou. Společnost GEO-CZ objevila pomocí georadaru podzemní průchozí chodbu (pravděpodobně z období baroka), která se nachází pod chodníkem a vede podél kostela. Od krypty ji dělí necelý metr. Existuje tak možnost, že o ní parašutisté od duchovních věděli. Byla to sice nejhůře schůdná cesta, to ale neznamená, že se nemohli snažit k chodbě prorazit.

Zajímavé ale je, že po útoku pořídili nacisté fotografii, na níž jde vidět žebřík čouhající z kanalizace. Jako by i oni věděli, že se touto cestou mohou strůjci atentátu pokusit uprchnout. I kdyby se tak parašutisté do chodby prokopali, jak již bylo uvedeno výše, dělil je od ní jen metr, se zlou by se potázali.

Proč je nemohli nacisté vytopit

Během obléhání se esesáci a gestapo snažili pomocí hasičských hadic parašutisty vytopit. Nejprve měli k dispozici žebřík, kterým vystrkovali hadice zpátky ven. Když jim ho vzali, již nic nebránilo tomu, aby dovnitř vtékala voda. Dle hlášení prý hladina vody v kryptě vystoupala na 100 cm. Dál už se ale nepohla ani o milimetr. Jak to bylo možné? Vysvětlení bylo možné získat opět až s pomocí moderního výzkumu.

V jednom rohu byl objeven otvor vedoucí do odvodňovacích kanálků, nacházejících se pod podlahou. Na záběrech sondy navíc vědci uviděli, že se někdo snažil odtok zvětšit. Zřejmě to byla práce parašutistů, když viděli, že voda v jednom místě odtéká pryč. I zde se mohla naskytnout možnost k úniku. Bohužel by však skončila po několika metrech. Kanál je totiž zanesen hrubou vrstvou sedimentu.

Třetí pokus - větrací šachta

V roce 2017 specialisté objevili v severovýchodní části kostela anomálii. Kdosi se pokusil proniknout do původního odvětrávání krypty. Nevíme s jistotou, zda to byli parašutisté, dávalo by to ale smysl. Jak ale uvedl pro web idnes.cz vojenský historik Michal Burian: "Není pravděpodobné, že by si někdo jen tak lehl do úzkého hrobového výklenku a jen tak začal prorážet zeď v místě, kde vede odvětrávací komín."

Ale i tato cesta byla slepou uličkou. Jestliže se do komína prokopali skutečně oni, možná se na chvíli zaradovali, že jim tváře ovanul chladný vzduch a že mohli alespoň na okamžik spočinout zrakem na modrém nebi. Ven by se ale tudy nikdy nedostali. Komín byl příliš úzký.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Boj v kostele svatých Cyrila a Metoděje

Idnes.cz: Chyběl necelý metr. Parašutisté nekopali v kryptě obležené nacisty marně

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články