Kráska Sophia Lorenová a zvíře Carlo Ponti: Obviňovali je z bigamie, museli uprchnout z Itálie

Lorenová
Zdroj: YouTube.com

Jejich vztah byl od začátku velkým skandálem, v němž sami protagonisté hráli jen nepatrnou roli. To úzkoprsá morálka rodné Itálie nedávala jejich lásce šanci. Jak by také mohla?! Vždyť ona byla o dvacet let mladší a o hlavu vyšší než on. A on? On byl přece na rozdíl od ní vzdělaný a hlavně ženatý!

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 28. 07. 2020 12:00

Příběh Sophie Lorenové a Carla Pontiho by se dal přirovnat k pohádce Kráska a zvíře. Nebo ještě lépe k příběhu o Popelce. Je vystřižený jako z románu z červené knihovny, až se nechce věřit, že může být skutečný. Koneckonců jako celý život Sophie Lorenové, který je směsicí romance a dramatu. Plný zvratů, vymyšlených fám a bulvárem rozmazávaných afér, z nichž ani polovina není pravda. A které si Lorenová vysloužila jen kvůli svému zjevu. Byla velice krásná, energická, smyslná a vnitřně komplikovaná. Ale jen na první dojem. „Když jste ji potkali poprvé, řekli jste si, bože ta je krásná. A bude taky hloupá, protože příroda musí být trochu spravedlivá. A Sophia s vámi tu hru prostě hrála. Takže hodinu předstírala, že je taková, jakou ji chcete mít. Pitomá krasavice. A pak vás během minuty setřela. Byla totiž vtipná, chytrá a vynikající herečka,“ tak ji jednou popsal její herecký kolega, přítel a také jeden z údajných milenců Marcello Mastroianni. Jenže ani s ním jako s většinou mužů, kteří se kolem ní točili, Sophia nic neměla. Byla totiž beznadějně zamilovaná do jednoho staršího, malého a fyzicky nijak krásného muže. Jmenoval se Carlo Ponti a patřil k nejvýznamnějším filmovým producentům všech dob.

Navzdory všem

Nejobletovanější žena Itálie si jednoho mlhavého rána sbalila kufr, šperky, poslala dopisy své rodině i několika přátelům a nastoupila do auta, aby konečně mohla žít po boku svého vyvoleného. V klidu bez věčného pronásledování, anonymních dopisů a nadávek lidí, které ani sama neznala, oni pořádně neznali ji, ale stejně je pobuřovala svým „nestydatým“ chováním.  Za volantem auta, které na ni čekalo před domem, seděl její manžel producent Carlo Ponti a spolu se Sophií se vydali na cestu do Francie, kde se tak trochu nedobrovolně rozhodli žít. Ač oficiální manželé, v katolické Itálii proti nim stála většina veřejnosti. Svatba byla totiž naprosto tajná, Sophia odvedla Pontiho od rodiny, a to se nepromíjí. A to ho přitom zezačátku vůbec nechtěla.

Podraz na Vatikán

Jak moc zpočátku Lorenová Pontiho odmítala, se stejnou silou se do něj nakonec zamilovala. „Všichni jsme to věděli, že jsou do sebe zamilovaní, to se prostě nedalo utajit. Bylo mi jich hrozně líto. Šosácká morálka, která v té době panovala, jim nedala klid. Sophia dostávala snad tuny anonymů a jednou v noci během natáčení jí někdo – a musel to být člen štábu – nastříkal na auto, že je coura. Až jsem si říkal, jestli to má zapotřebí. Mohla mít totiž kohokoli, na koho jen prstem ukázala, všichni jsme po ní šíleli. Byla nádherná, bohatá a vynikající herečka. Jenže milovala zrovna Pontiho…“ vzpomínal na peripetie kolem jejich vztahu režisér Vittorio de Sica, s nímž Lorenová natočila své nejlepší filmy.

Statut milenky byl pro Sophii neúnosný a ani Ponti nechtěl udržovat dva paralelní vztahy. Jeden se zbožňovanou herečkou a druhý s matkou svých dětí, manželkou Giullianou, se kterou si už roky nerozuměl. Rozvod v katolické Itálii však nebyl možný. Oba milenci tedy vymysleli fígl.  Ponti se v roce 1957 prostřednictvím právníka v Mexiku rozvedl a stejným způsobem v zastoupení se v zemi Aztéků se Sophií vzali. Ale v Itálii vyvolala jejich svatba skandál a dokonce veřejný hněv Vatikánu. Přeci jen nešlo o dva bezvýznamné Italy, ale o představitele filmové smetánky. Byla to dost těžká doba, jejich fotky se pravidelně objevovaly na titulních stranách novin, kde je pranýřovali za strašlivý hřích. Lidé na ulici na ně pokřikovali. O tom, že situace opravdu nebyla růžová, svědčí i fakt, že Ponti byl katolickou církví obviněn z bigamie a oba milenci museli doslova uprchnout do Francie, kde se po deseti letech vzali podruhé… a kde Sophia Pontimu přivedla na svět dva syny Carla a Edoarda.

Milenci a ti druzí…

Ale do Itálie se občas vraceli „na skok“ kvůli natáčení. De Sicca s Lorenovou natočil ještě další filmy jako Manželství po italsku nebo Včera, dnes a zítra. Za což si vysloužil nálepku nejen dvorního režiséra, ale i občasného milence. Jak to bylo doopravdy, se ale nedozvíme, Lorenová i  Sicca údajný vztah samozřejmě popírají. Dalším „zaručeným“ milencem byl i Marcello Mastroianni, s nímž hrála Lorenová na plátně bezpočet dvojic. Ale i on jakýkoli poměr odmítá a lakonicky prohlašuje: „Byli jsme jen přátelé. Pontimu nelze konkurovat…“

Stejně jako Lorenová i Ponti je podezírán z řady avantýr, které měl po boku krásné Sophie mít. Jeho údajnými milenkami se měly stát Gina Lolobrigida, Brigitte Bardottová nebo i Claudia Cardinalová. Zjevně jde ale o klepy závistivců, kteří nemohli pochopit, co vlastně ta krásná Lorenová na tom „hrozném“ Pontim má… Ale asi měla, jinak by spolu nežili přes padesát let! Samozřejmě ne vždy to bylo ideální, a jak oba tvrdili, dlouholetý vztah měl několikrát namále. Nakonec ale vždy zvítězila jejich životní láska. Tu přemohla až smrt Carla Pontiho, který zemřel v úctyhodných čtyřiadevadesáti. A za ruku ho při tom držela jak jinak než Sophie Lorenová…

Text byl vypracován za použití zdrojů: Sophia Lorenová: Sophia (autobiografie), Barbara Schichterová: Nejslavnější milenecké páry

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články