Historie adventních kalendářů: První vyrobili v roce 1851, děti v nich dlouho nacházely verše z Bible

Historie adventních kalendářů: První vyrobili v roce 1851, děti v nich dlouho nacházely verše z Bible
Zdroj: Wikimedia Commons/Turris Davidica, CC BY-SA 3.0
Tento kalendář vytvořil ilustrátor Richard Ernst Kepler. V oknech byly verše o Vánocích.Adventní kalendář může mít i atypický tvar. Tuto část vesničky vyrobila v roce 1959 firma Carlsen Verlag.Tento neobvyklý adventní kalendář je populární v Norsku. Adventní kalendář lze vyrobit i doma.+ 3 fotky+ 4 fotky

Adventní kalendáře se těší největší oblibě u těch nejmenších. Ne vždy však byly plné čokolády. Měly také, a stále mají, mnoho podob. Nejčastější jsou samozřejmě papírové adventní kalendáře, našli bychom ale i digitální či živé. Jaká je jejich historie?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 12. 2021 13:00

Význam adventního kalendáře zůstává po celou dobu neměnný. Má dětem zpříjemnit čekání na Štědrý den a může je i něco naučit. Na některých kalendářích bychom mohli najít výjevy z Bible anebo poselství adventní doby.

První adventní kalendář

Nejstarší adventní kalendáře měly podobu uměleckých děl. Ten úplně první, ručně vyrobený, vznikl v roce 1851. Tištěný a s barevnými obrázky přilepenými na lepence vytvořil v roce 1908 mnichovský tiskař Gerhard Lang z Maulbronnu. Pojmenoval ho “V zemi Ježíškově”. O pár let později vytvořil kalendář s malými otevíracími dvířky. A jelikož slavil velký úspěch, začaly postupem času vznikat další verze.

Některé kalendáře připomínaly části vesnic, v níž byla důmyslně ukrytá okénka. Když jej dítě našlo a otevřelo, čekal je za odměnu obrázek, veršík či citace z Bible. Výrobu přerušila až druhá světová válka. Poté se kalendáře vrátily na pulty obchodů většiny evropských zemí. Každý národ si vytvořil svůj vlastní, jenž bral v úvahu místní zvyky a tradice.

Jiný kraj, jiný mrav

Jak bylo uvedeno výše, každý národ má svou vlastní verzi adventního kalendáře. Třeba ve Skandinávii jsou oblíbeným obalem na dárky z otevřených okének jutové pytle. Navíc se prodávají svíčky, na nichž jsou vyznačeny jednotlivé adventní dny. V některých městech se zase fasády domů promění v obrovské kalendáře, zmínit můžeme třeba radnici ve Vídni.

Adventní kalendář však nemusí mít jen fyzickou podobu. V severských zemích se vysílá takzvaný Julekalender. Jde o televizní či rozhlasový pořad, který začíná prvního prosince a končí na Štědrý večer. Jak vidno, čekat na Ježíška lze různými způsoby.

Moderní adventní kalendáře

Člověk se dokáže přizpůsobit čemukoli. Minulý rok vznikl v Ostravě živý adventní kalendář, který se přizpůsobil pandemii koronaviru. Každý den se ve vybraném domě rozsvítilo jedno nazdobené okno. Není to ale ojedinělá akce. Někdy se věřící scházejí u různých příbytků a vyprávějí si třeba svátečně laděné příběhy.

A nesmíme zapomínat ani na online kalendáře. Některé jsou naučné, můžeme v nich hádat například film anebo seriál. Jiné jsou vytvořené čistě pro marketing. Zákazník si může třeba v nějakém obchodě otevřít před nákupem okénko a vyhrát slevu.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Adventní kalendář 

Ireceptář.cz: Historie adventního kalendáře je poměrně krátká 

Polar.cz: V Ostravě-Jihu se každý den rozsvítí jedno nazdobené okno. Na závěr vytvoří živý adventní kalendář 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články