Nespolehliví mesiáši: Dvě předpovědi konce světa jim nevyšly, a tak své ovečky nechali shořet zaživa

Hnutí za obnovu desatera božích přikázání: Vůdci sekty nechali své ovečky zaživa shořet v plamenech
Zdroj: Wikimedia Commons/Purvis, John Bremner, Public domain

Cílem ugandského Hnutí za obnovu desatera božích přikázání bylo hlásat učení Ježíše Krista. A také oslavit příchod apokalypsy, která měla zničit svět 31. prosince 1999. Když k tomu nedošlo, stanovili samozvaní mesiáši nový termín. Nevyšel jim ani ten. A i kvůli tomu rozpoutali mezi svými následovníky krvavý masakr.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 08. 2022 14:00

Vůdci sekty prohlašovali, že konec světa nastane poslední den roku 1999. Pro tyto účely vznikla brožura Včasné poselství z nebe: Konec přítomného času. Tu si měl každý člen přečíst alespoň šestkrát. Vždyť prý s vedením hnutí měla komunikovat samotná Panna Marie.

Samozvaní mesiáši

Uganda si za poslední desítky let zažila své. Musela se vypořádat s vládou Idiho Amina, epidemií AIDS i válkou. Z lidí se stávali pesimisté, kteří odmítali dogma katolické církve. Kvůli tomu se mohli na scéně objevit samozvaní mesiáši, kteří se snažili ke svým apokalyptickým kultům nalákat co nejvíce lidí.

Své o tom ví Credonia Mwerinde a Joseph Kibweteere. Oběma se měla zjevit Panna Marie. V roce 1989 založili Hnutí za obnovu desatera božích přikázání. Koncem devadesátých let se sekta rozrostla v prosperující komunitu. Věřící hltali každé slovo kazatelů a nepochybovali o tom, že konec světa skutečně nastane v roce 2000.

Hnutí za obnovu desatera božích přikázání

Ač počet členů rostl každým rokem, nevyhnula se sekta určitým problémům se zákonem. V roce 1998 napsal ugandský tisk, že byla zrušena kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám. A to nebylo vše, padlo podezření i na dětskou práci a únosy. Po obnovení sekty započaly horečnaté přípravy na apokalypsu.

A nic. Uplynul první lednový den roku 2000 a vše zůstalo při starém. To se věřícím moc nelíbilo. Zisky sekty v tomto období rapidně klesly. Vedení se ale nevzdalo a jako nový termín apokalypsy určilo 17. březen. V souvislosti s tím se v Kanungu uspořádal velký večírek. Snědli se tři býci a vypilo se 70 beden nealkoholických nápojů.

Smrt v plamenech

V průběhu večírku se všichni v kostele dobře bavili a těšili se na nadcházející apokalypsu. Vtom se ozval výbuch a budovu pohltily plameny. Věřící se chtěli dát na útěk, jenže zjistili, že někdo zatloukl okna i dveře. Octli se v pasti, ze které nebylo úniku. Zemřelo všech 530 lidí. Čtyři dny po požáru našla policie v několika komplexech na jihu Ugandy další stovky těl členů sekty.

Příčina smrti byla buď otrava, nebo uškrcení. Proč to všechno? Když vedení nevyšla první předpověď apokalypsy, začaly se uvnitř hnutí ozývat nespokojené hlasy požadující změnu. A to bylo nutné včas zarazit. Původní dva zakladatelé sekty jsou stále naživu a je na ně vydán mezinárodní zatykač.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Movement For The Restoration Of The Ten Commandments Of God

Academia.edu: The Movement for the Restoration of the Ten Commandments of God

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články