Aokigahara, nejděsivější les světa: Japonci sem nosili nepotřebné důchodce, čekala je hrozná smrt

Aokigahara, nejděsivější les světa: Japonci sem nosili nepotřebné důchodce, čekala je hrozná smrt
Zdroj: Wikimedia Commons/Jordy Meow, CC BY-SA 3.0
Aokigahara je les na severozápadním úbočí hory Fudži v Japonsku. 
Už od pradávna byl spojován s démony a přízraky.
A nejen to. Chudí Japonci zde odkládali staré lidi, zejména ženy, které pak v lese umřely hladem. 
Lavinu sebevražd odstartoval román spisovatele Seičá Macumota Nami no To, v němž popisuje, jak si dva nešťastně zamilovaní lidé odejdou vzít život právě do Aokigahary. Z jiných pramenů se ale můžeme dočíst, že ve skutečnosti šlo o knihu Kuroi Jukai. Jaká je pravda?
+ 3 fotky+ 4 fotky

Les by měl na člověka působit pozitivně. Nic tak nezvedne náladu jako procházka pod zelenými korunami stromů. V Japonsku bychom ale našli kus přírody zvaný Aokigahara, který by nás nenabil energií, ale donutil s křikem utéct pryč...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 05. 2021 11:00

Aokigahara je les na severozápadním úpatí hory Fudži. Je spojován s démony z japonské mytologie a je velmi oblíbeným cílem sebevrahů. V minulosti se zde také děl jeden odsouzeníhodný zvyk, který byl již naštěstí úřady zakázán.

Krutá tradice

Les Aokigahara není spojen pouze se sebevrahy, ale také s mýty o démonech a přízracích. A možná právě proto se v minulosti stal dějištěm skutečné kruté tradice zvané ubasute. Péče o staré lidi byla pro chudé Japonce finančně příliš nákladná, a tak je odnášeli na odlehlá místa, třeba právě na takové jako les Aokigahara, kde nechali zejména ženy zemřít o samotě a hladu.

Potomci bohužel opouštějí své staré rodiče i v současnosti (k tomuto rozhodnutí se ale uchylují i sourozenci, kdy je jeden v již pokročilém věku a tělesně či mentálně postižený), jen k tomu nedochází až tak často. Jsou však hlášeny případy, kdy je senior ponechán kupříkladu na benzínce, zatímco zbytek rodiny odjede domů. O poznání lépe dopadnou staří lidé umístění do domovů důchodců a různých charitativních zařízení.

Může za to kniha?

Proč je Aokigahara tak oblíbeným místem pro spáchání sebevraždy? V roce 1960 vydal i u nás překládaný autor detektivek Seičó Macumoto román Nami no To, v němž popsal, jak si na tomto místě vzala život nešťastně zamilovaná dvojice. Jiné prameny však uvádějí, že šlo ve skutečnosti o knihu Kuroi Jukai.

Ať už to bylo ve skutečnosti jakkoli, odstartovalo to skutečně sebevražedné šílenství. Policie nedokázala takovou situaci zvládnout, a povolala tak do služby speciální hlídky, které jim pomáhají dodnes. Všude navíc visí cedule s telefonními čísly na psychology a texty, které mají v sebevrazích povzbudit vůli k životu.

Děsivá čísla sebevražd

Statistiky sebevražd se od vydání osudného románu značně liší, nicméně od roku 1988 lze ze záznamů zjistit, že ročně došlo ke zhruba třiceti případům. V roce 2003 bylo v lese ale nalezeno až 105 těl. Před jedenácti lety se zde mělo pokusit vzít si život až dvě stě lidí, přičemž padesáti z nich se to skutečně podařilo.

Nejkritičtější období je v březnu, v době podání daňových přiznání. Nejčastějším způsobem smrti je oběšení nebo spolykání prášků. Těla sebevrahů pomáhají kromě bezpečnostních složek hledat také novináři a lidé z řad dobrovolníků.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Aokigahara

Tsunagujapan.com: What is Aokigahara?

Ancient-origins.net: Ubasute: Is the ancient tradition of dumping the elderly in a forest encouraging modern murder?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články