Vraždy dětí v Polsku: Ženám hrozilo pohřbení zaživa, nebo vhození do řeky v zašitém pytli

Infanticida v Polsku: Kat dostával z matky přiznání pomocí žhavých plechů, drcení palců a mačkání hlavy
Zdroj: Wikimedia Commons/National Library of Medicine - History of Medicine, Public domain

Pojem infanticida označuje záměrné usmrcení dítěte. Pokud bylo u nějaké ženy podezření, že se zbavila svého potomka, v Polsku se před několika staletími dostala do rukou kata. Pak se přiznala i k věcem, které nespáchala.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 08. 2022 13:00

Zákon takový čin přísně trestal a ukládal trest smrti. V této oblasti se velmi angažoval právník B. Groicki, který ve své knize Řád (o soudech a městských záležitostech) popsal, jak se dopátrat pravdy a zjistit, zda se daná žena nedopustila vraždy svého dítěte.

Když žena náhle zhubla...

Pokud těhotná žena náhle “přišla” o břicho, doporučoval právník povolat soudní znalce. Když se přiznala, kde schovala tělo dítěte, zjišťovalo se, zda se již narodilo mrtvé, nebo zemřelo později. Pokud o něco později, bylo nutné rovněž určit, co bylo příčinou smrti. I když se psalo teprve šestnácté století, v Polsku již soudní lékařství znalo metody a techniky na to, jak zjistit potřebné informace.

Metoda kontroly, zda se dítě narodilo živé...

Ludwik Perzyn v roce 1793 napsal, že se pro tento účel měly plíce dítěte ponořit do vody. Pokud plavaly na hladině a unikaly z nich vzduchové bubliny, znamenalo to, že se dítě narodilo živé. Ne všechna polská města však využívala služby soudních znalců. Ve skutečnosti se většina z nich spoléhala na mučení.

Kat přikládal ženám na boky žhavé plechy, lisy drtil palce a hlavu mačkal speciální obručí. Většina se přiznala i k tomu, co nespáchala. Za zabití kojence pak na odsouzené čekalo buď pohřbení zaživa, nabodnutí na kůl či utopení.

Veřejné popravy za infanticidu

V Krakově to byla Visla, v Poznani Warta a ve Vratislavi Odra. Žena byla zašitá do kožené anebo plátěné tašky a následně vhozena do vody. Při jiných příležitostech se odsouzenkyni uvázal okolo krku těžký kámen, nebo jí byly svázány ruce a nohy.

Všechny popravy tohoto druhu byly veřejné. Mělo to mít varovný efekt pro další potenciální “hříšnice”, jenž uvažovaly o spáchání infanticidy, což je pojem označující záměrné usmrcení dítěte. Pro naprostou většinu lidí to ale byla, bohužel, jen další skvělá podívaná.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Infanticida (lidé)

Wielkahistoria.pl: Dzieciobójczynie w dawnej Polsce. Tak karano matki, które uśmierciły własne potomstwo

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články