Jak se kdysi léčila deprese: Pilulka štěstí z raketového paliva rozesmála celou nemocnici

Historie léčení depresí: LSD, elektrošoky a prášky z raketového paliva
Zdroj: Wikimedia Commons/Robert Howland Chase, Public domain

Deprese nejsou nic nového a i jejich léčení mělo čas projít vývojem. Výzkum, který přinesl možnost používání antidepresiv, započal v padesátých letech minulého století. Některé druhy procedur ale byly mnohem horší než samotné deprese.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 10. 2022 16:00

Podle Národního zdravotnického informačního portálu je deprese v Evropě třetí nejčastější příčinou zátěže společnosti způsobené nemocemi. Je rovněž jednou z nejčastějších duševních poruch a ve svých nejhorších formách může vést ke smrti pacienta. Projevuje se snížením, nebo úplnou ztrátou schopnosti prožívat potěšení. Člověk pak začíná trpět poklesem nálady a patologickým smutkem.

Pilulka štěstí

Začalo to vlastně náhodou. Krakovský profesor Janusz Supniewski vyvinul koncem čtyřicátých let metodu výroby syntetického isoniazidu, díky němuž se Polsku vyhnula epidemie tuberkulózy. Obchodní název zněl Marsilid a jeho hlavní složkou byla látka používána jako raketové palivo. Účinky se dostavily zhruba po dvou týdnech. Snižoval horečku a umožňoval lepší dýchání.

Měl ale také jednu přidanou vlastnost - zlepšoval náladu. Po několika týdnech byla v euforii celá nemocnice Sea View v New Yorku, kde lék testovali. A právě tento lék se stal vzorem pro pozdější antidepresiva. Mezi ně patří i Prozac, jeden z nejčastěji předepisovaných léků ve Spojených státech.

Šoky k lepšímu zdraví

Při slově elektrošok se mnohým z nás začnou ježit vlasy na hlavě. O lobotomii ani nemluvě. Elektřina se sice používá při léčbě dodnes, ale ne v takové míře, jak tomu bylo v dobách dávno minulých. Po původně brutálním zákroku nezbylo ani památky.

První experimentální léčby se ujali italští lékaři Ugo Cerletti a Lucio Bin. Postupně se ukázalo, že elektrošoky pomáhají zejména pacientům s velmi těžkou formou deprese. Pacientovi se díky tomu měla zvýšit hladina neurotransmitterů. Vyšší množství látek (serotonin a dopamin) souvisejících s depresí mělo problém utlumit.

Psychedelika na deprese

V padesátých a šedesátých letech se začala používat psychedelika. Jedním z průkopníků v této oblasti byl Albert Hoffmann a Stanislaw Grof. Ten druhý používal techniku, které říkal turbopsychoanalýza. Své pacienty léčil pomocí drog, konkrétně LSD. Prý pak stačilo jen pár sezení. Výzkum trval téměř dvě desetiletí, během nichž popsal stovky případů.

Většina lékařů, kteří tuto metodu studovali, se shodla na tom, že se nejlépe využije u těžkých depresí a posttraumatických stresových poruch. Ve dvacátých letech se LSD dostalo oficiálně na trh, a to pod názvem Delysid. Používal se do roku 1965, pak byl označen za návykovou látku. Také bylo potřeba dávat pozor na dávkování. Pokud se přehnalo, mohl způsobit u pacienta problémy se srdcem, nebo vyvolat nežádoucí vize.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Deprese

Ciekawostkihistoryczne.pl: Leczenie depresji - historia

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články