Historie rozchodů: Na začátku 20. století se napsalo několik řádků lítosti a šmytec

Historie rozchodů: Na začátku 20. století se napsalo několik řádků lítosti a šmytec
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

V roce 1903 vyšla v Polsku příručka pro zamilované od M. A. Zawadzkiego. Kromě obecných rad, jak si udržet vztah, obsahovala také tipy pro muže, kteří zjistili, že jejich snoubenka není pro ně ta pravá. Jak se před 120 lety měli muži zbavit nepohodlné osoby?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 05. 2022 14:00

Rozchod, nebo zrušení zásnub nebyla žádná procházka růžovým sadem. Protějšku bylo nutné vše taktně vysvětlit. Platila zde jasná pravidla, jak se vyhnout zbytečným hysterickým výlevům a ukončit vše, takříkajíc, džentlmenskou cestou.

Silný muž, slabá žena

Rozhodnutí o zrušení zasnoubení by mělo být dopředu velmi dobře promyšleno. Dotyčnou slečnu, či dámu, by to totiž mohlo uvést takzvaně do řečí. Muž, jakožto silnější jedinec, se měl vyhnout zbytečným hysterickým scénám.

Své rozhodnutí neměl nikdy sdělit osobně, ale pouze písemnou formou. V něm bylo potřeba zdůraznit lítost a vysvětlit, proč byl nucen k tomuto kroku přistoupit. Dále se k rozchodovému psaní přikládal zásnubní prsten, který tehdy měl i muž, a všechny milostné dopisy. A co na závěr? Rozhodně odmítnout jakékoli usmíření...

Hlavně zapomenout na ex

Muže neměl o bývalé snoubence na veřejnosti mluvit špatně. Rovněž bylo dobré vymazat si tuto dámu z paměti. Pak se jí nemusel na ulici uklonit. Stejně by to považovala za výsměch a urazila by se. Na škodu není ani vyhýbat se společným oblíbeným podnikům a přátelům. Vhodné bylo i přestěhování do jiného města.

Randění před 100 lety

Není na škodu podívat se i na druhou stranu mince. Co autor naopak radí při seznamování? Nutno říci, že jeho tipy jsou přinejmenším sexistické. Muž by měl být vždy sebevědomý, jelikož má nad ženou psychicky a fyzicky navrch. Na místě je také vybíravost. Zaobírat by se měl jen těmi ženami, které splňují předpoklad pro dobré manželky a matky. Nejhorší jsou prý umělkyně a herečky.

Muž může mít pochybnou minulost, žena však nikoliv. Musí být jednoznačně panna. Kromě krásy by též měla být inteligentní, protože by bylo špatné, kdyby nerozuměla tomu, co po ní její muž chce. Ale zase ne moc, nemůže přece být chytřejší než její manžel. A v neposlední řadě zde bylo pravidlo rovnosti: bohatý si bere bohatou, chudý chudou...

Zdroje informací: 

Wielkahistoria.pl: Jak wybrać odpowiednią żonę? Autentyczne porady dla mężczyzn z początku XX wieku, Jak zerwać z narzeczoną? Autentyczne porady dla mężczyzn sprzed 120 lat

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články