Krutý osud Johana de Witta: Nizozemského politika rozdrásal na kusy a snědl vlastní lid

Krutý osud Johana de Witta: Nizozemského politika rozdrásal na kusy a snědl vlastní lid
Zdroj: Wikimedia Commons/Jan de Baen, Public domain
Politik Johan de Witt se především zasazoval o mír a celkovou prosperitu Nizozemska.Když ale do země vpadla anglická a francouzská vojska, Johan de Witt musel rezignovat. Schytal to i jeho bratr Cornelis. Obvinili ho ze spiknutí.Johan de Witt šel svého bratra ihned navštívit do vězení. Netušil však, že tam na ně čeká lynč.Oba bratři byli davem doslova roztrháni. Jejich těla pak měla být zavěšena na šibenici.+ 1 fotka+ 2 fotky

Nizozemský politik Johan de Witt měl všechny předpoklady k tomu stát se úspěšným lídrem. Byl přirozeně inteligentní a státnické vlohy získal po svém otci, uznávaném starostovi města Dordrecht. Koho by tak napadlo, že ho, spolu s jeho bratrem, potká tak krutý konec.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 11. 2021 13:00

Johan de Witt nejvíce vynikal v matematice, kterou využíval k řešení finančních a rozpočtových záležitostí země. Stejně jako jeho otec, i on byl odpůrcem rodu Oranžských. Po nástupu k moci prosadil v roce 1654 zákon, který tuto šlechtu vylučoval z vysokých státních funkcí.

Mír a prosperita

Johan de Witt využíval své mimořádné politické schopnosti především k vyjednávání míru. Spojené provincie, předchůdce dnešního Nizozemska, byly ve válce s Anglií. Šlo o klasický případ boje dvou velkých mocností. Nizozemí zrovna zažívalo zlatý věk, neboť ovládalo asijské obchodní cesty. Díky tomu byl národ velmi bohatý.

Obě mocnosti se nedokázaly zbavit vzájemného napětí a konkurence a když v roce 1665 selhala všechna mírová jednání, došlo k ozbrojenému konfliktu. De Witt však dokázal udržet kontrolu na moři a zažehnat to nejhorší. O sedm let později se ale věci už tak dobře nevyvíjely. Když francouzský král Ludvík XIV. vyhlásil Spojeným provinciím válku, zemi zasáhl politický chaos.

Když dav lační po krvi

Pro francouzsko-nizozemskou válku se vžilo označení rampjaar, což v překladu znamená katastrofální rok. Francie, s pomocí Anglie, dokázala zemi napadnout bez větších potíží. Na moři byli Nizozemci téměř neporazitelní, na pěchotu se však jaksi pozapomnělo. Jedna porážka následovala druhou. Logicky se začal hledat viník a nestal se ním nikdo jiný než de Witt.

Tehdy se ke slovu dostal Vilém III. Oranžský, kterého samotný lid vyzval k tomu, aby se chopil vlády. S jeho nástupem k moci byl zatčen Johanův bratr Cornelis. Obvinili jej ze spiknutí proti Vilémovi. Johan nechtěl bratra nechat na holičkách a šel jej ihned po své rezignaci (4. srpna 1672) navštívit do vězení Gevangenpoort v Haagu. Bohužel tam na něj čekalo nemilé překvapení - rozzuřený dav lačnící po krvi. 

Krutá smrt Johana de Witta

Jakmile nebyl žádný strážný v dohledu, vtrhl dav do vězení a vytáhl Johana i Cornelia. A tam je doslova roztrhali na kusy. Alexandre Dumas to ve své knize Černý tulipán popsal mimořádně sugestivně: „Poté, co oba bratry rozdrtili a roztrhali, svlékli je a jejich nahá a zakrvácená těla pověsili za nohy na šibenici. A pak přišli ti největší darebáci ze všech a odkrojili z mrtvol kusy masa, které pak po malých proužcích prodávali v městě.” 

Zda celá situace probíhala skutečně takto, nelze potvrdit. Zkazky o kanibalismu se ale zdají být pravdivé. Jeden šílenec měl dokonce pozřít Johanovu oční bulvu. Ač se tito lidé dopustili otřesných činů, nikdo je nepotrestal. V současné době připomínají v Nizozemí trpký osud Johana de Witta tři sochy.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Johan de Witt 

Allthatsinteresting.com: The Brutal End Of Dutchman Johan de Witt, Who Was Torn Apart And Eaten By His Own People

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články