Tragický příběh Lady Betty: Omylem zavraždila a okradla svého syna, ve vězení se z ní stal kat

Tragický příběh Lady Betty: Ze zoufalství zavraždila pocestného, byl to její syn
Zdroj: Unsplash

Příběh o Lady Betty má v sobě notnou dávku antického dramatu. Ovdovělá žena žebrala a byla na dně. Když se rozhodla zabít a oloupit pocestného, vyšlo najevo, že to byl její syn. Betty měla skončit na popravišti, ale místo toho časem převzala profesi kata.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 10. 2022 16:00

Příběh o Lady Betty z Roscommonu může být pravda, nebo taky pouhá pověra. Ať už to je jakkoli, měla pověst kruté a hrozné popravčí. To alespoň tvrdil sir William Wilde, otec Oscara Wildea.

Smutný osud vdovy Betty

Lady Betty, známá také pod původním jménem Betty Sugrue, se ve druhé polovině 18. století snažila vyhrabat z chudoby v hrabství Kerry v Irsku. Ovdovělá žena se spolu se svými dvěma dětmi přestěhovala do města Roscommon, kde chtěla zkusit štěstí. Během cesty bohužel zemřelo mladší dítě, přežil jen starší syn Padraic.

V Roscommonu si našli úkryt v polorozpadlé chatrči a začali žebrat. Postupně se z nich stali samotáři. Měli jen jeden druhého. A právě povinnost postarat se o sebe je držela nad vodou, aby nezešíleli. Ale jak se říká, všeho do času. Z Betty se měla postupně stát zapšklá násilnice, což jejího syna donutilo k emigraci do Ameriky.

Betty ho prosila, ať zůstane, byl však neoblomný. Slíbil jen, že bude posílat peníze. Betty se kvůli tomu ještě více stáhla do ústraní. Padraic jí skutečně posílal peníze a dopisy, ona to však ve své zahořklosti ignorovala. Když jí oznámil, že vstoupil do armády, byla to pro ni poslední kapka. Ztratila tím veškerou naději, že se jí vrátí.

Vražda syna

Jedné chladné listopadové noci oslovil Betty vysoký vousatý muž, zda by ho neukryla u sebe. Všimla si, že je zřejmě bohatý a cizinec. Nedaleký hostinec byl plný, takže by byl vděčný za jakoukoli střechu nad hlavou. Nakonec souhlasila a dala mu svou postel. Ve spánku ho ubodala nožem. Když mu začala prohledávat oblečení, našla v něm dopisy od Padraica, které byly určené právě jí. Ten cizinec byl její syn. Rozhodl se ji překvapit a finančně podpořit menším obnosem peněz.

Její srdcervoucí pláč přilákal městskou stráž. Za vraždu byla odsouzena na šibenici. V den popravy však onemocněl popravčí. Sama se nabídla, že pověsí zbylých 25 odsouzenců. Ani u toho nemrkla okem. A jelikož se kat už nikdy nevrátil, bylo toto místo svěřeno jí. Kvůli bezpečnosti však musela i nadále zůstat v budově vězení. Navíc jí nebyl trest odpuštěn. K tomu došlo až o čtyři roky později.

Zpod šibenice do důchodu

O několik let později odešla Betty do důchodu. Dovolili jí starat se o vězeňskou zahradu. Zemřela v roce 1807. Místní šerif požadoval, aby byla pohřbena v noci a v neznámém hrobě. Mnoho lidí ji totiž považovalo za nestvůru bez špetky citu. Pravdou ale je, že se dokázala zvednout ze dna a začít žít poměrně poctivým, i když notně ponurým způsobem života.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Elizabeth Sugrue

Historicmysteries.com: Lady Betty of Roscommon: An Irish Executioner for Hire

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články