Nezničitelný voják Adrian Carton de Wiart: Přežil bezpočet zranění, dokonce si utrhl prsty z rozdrcené ruky

Nezničitelný voják Adrian Carton de Wiart:  Přežil bezpočet zranění, dokonce si utrhl prsty z rozdrcené ruky
Zdroj: Wikimedia Commons, Cecil Beaton, Public domain
Adrian Carton de Wiart byl důstojníkem britské armády, který za svou chrabrost získal nejvyšší možné vojenské ocenění - Viktoriin kříž.Během bojů získal přezdívku nezničitelný. Ze svých zranění se vždy dokázal, lidově řečeno, vylízat. Do důchodu odešel po druhé světové válce, předtím se však stihl připojit ke Káhirské konferenci (vpravo nahoře).Válka mu vždy připadala zábavná.+ 2 fotky+ 3 fotky

Když se někdo rozhodne vstoupit do armády, musí počítat s tím, že přijde chvíle, kdy si nebude jist, zda se dožije zítřka. Jedinou útěchou mu může být to, že se mu podaří splnit důležitou misi, díky níž se stane slavným. Anebo může přežít jako důstojník britské armády Sir Adrian Carton de Wiart, který se po desítkách zranění dožil 83 let.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 08. 2022 14:00

Adrian Carton de Wiart byl jednou z osobností, které přežily desetiletí konfliktů a válek a dožily se vysokého věku. Přestože ho služba v armádě připravila o jedno oko a ruku, přezdívku nezničitelný mu již nikdo vzít nemůže.

Raný život Sira Adriana Cartona de Wiarta

Adrian Carton de Wiart se narodil v Bruselu pátého května roku 1880. Mnozí spekulovali, že byl nemanželským synem belgického krále Leopolda II. Mládí strávil v rodné zemi, pak žil v Anglii a Egyptě. V jedenácti letech nastoupil do internátní školy. Pak přešel na Balliol College v Oxfordu. Na přelomu dvacátého století se nechal dobrovolně zapsat k britské armádě. Život plný překvapení mu tím právě odstartoval.

Jeho vojenská kariéra však započala lží. Narukoval pod falešným jménem, a navíc tvrdil, že je starší. Nicméně odvaha a nadšení pro boj mu zajistily místo v právě vrcholící búrské válce. Legenda se právě zrodila.

Utrpěl mnoho zranění

Během své vojenské kariéry utrpěl Sir Adrian Carton de Wiart mnoho zranění. Je skutečně ohromující, že se pokaždé dokázal zotavit. Pro někoho jiného by to byla konečná. Byl postřelen do nohy, obličeje, třísla, kotníku, hlavy a ucha. Nemluvě o spoustě dalších lehčích zranění. Poprvé mu šlo o život v Jižní Africe.

Střelili ho do břicha a slabin a na zotavenou ho poslali do Anglie. Jakmile se uzdravil, vrátil se zpět na bojiště. Tentokrát již začal používat své pravé jméno. Po búrské válce se přesunul do Indie, kde získal britské občanství a oženil se s rakouskou hraběnkou. Poklidný rodinný život však nedokázal vydržet.

Skutečně nezničitelný voják

V roce 1914, když byl svět na pokraji první světové války, se rozhodl znovu narukovat. Během bojů utrpěl vážná zranění obličeje, kvůli čemuž přišel o jedno oko. Během zotavování ještě pozbyl část ucha, čímž si vysloužil medaili. Bylo jasné, že má hodně tuhý kořínek. Klidně mohl odejít do důchodu, ale adrenalin z bitev mu byl milejší.

Počátkem roku 1915 byl vyslán na západní frontu, kde se stal velitelem britských jednotek. Měl pod sebou tři pěší prapory a jednu brigádu. Do konce války utrpěl dalších sedm zranění. Kupříkladu během bojů na Sommě byl střelen do hlavy, i z toho se ale vyléčil. Navíc, když přišel o ruku (měl ji roztříštěnou), sám si utrhl poničené prsty, neboť to jeho lékaři odmítali udělat. To mu vyneslo nejvyšší vyznamenání - Viktoriin kříž.

O čtyři roky později přežil dvě letecké havárie, které potvrdily jeho titul nezničitelného muže. Ale ani to mu nestačilo. Jako jednašedesátiletý vedl během druhé světové války britskou misi v Jugoslávii. Až poté odešel do důchodu. Zemřel v roce 1963 ve věku 83 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Sir Adrian Carton de Wiart 

Historicmysteries.com: Sir Adrian Carton de Wiart: Unkillable Soldier?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články