Smutný osud Hotentotské Venuše: Žena s obřím pozadím skončila u majitele zvěřince

Hotentotská Venuše: Obří pozadí jí přineslo obdiv i zmar. Skončila jako prostitutka v Paříži
Zdroj: Wikimedia Commons/Wermer, Maréchal, Huet, designers, Public domain
Saartjie Baartman byla vystavována kvůli svému výraznému pozadí. Šlo o anatomickou poruchu zvanou steatopygie.Kvůli tvaru postavy se jí záhy začalo přezdívat Hotentotská Venuše. Hotentotská proto, jelikož holandští kolonizátoři takto nazývali členy kmene Khoikhoiů, kteří hovořili "mlaskavým" jazykem.V Anglii si ji mohl za pár drobných prohlédnout každý. Kdo si připlatil, mohl si na Saartjie Baartman i sáhnout.Ve Francii se k Hotentotské Venuši chovali velmi špatně. Nutili ji k prostituci. Do roka zemřela.+ 1 fotka+ 2 fotky

Saartjie Baartman se kvůli jejímu velmi nápadnému pozadí říkalo Hotentotská Venuše. Ve Velké Británii ji vystavovali za peníze, ale to ještě nebylo to nejhorší. Když jí opravdu opustilo štěstí, skončila v Paříži jako prostitutka.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 07. 2022 14:00

Saartjie Baartman se pravděpodobně narodila v roce 1789 v oblasti okolo řeky Gamtoos v Jižní Africe. Do otroctví padla již jako malá a pracovala na farmě Petera Cezara. V roce 1810 ji britský lékař William Dunlop odvezl do Anglie. Za dva šilinky ukázal dívku komukoli, kdo projevil zájem.

Anatomická kuriozita zvaná steatopygie

Jelikož bylo ve Velké Británii v roce 1807 otroctví oficiálně zrušeno, musel Dunlop neustále dokazovat, že s ním Saartjie přijela zcela dobrovolně. A že vystupuje, protože sama chce a za podíl ze zisku. Zájem o ni byl, na to si lékař nemohl stěžovat. Brity na ní nejvíce přitahovala steatopygie.

Jde o anatomickou kuriozitu, kterou lze přeložit jako “tučné hýždě”. V oblasti pozadí dochází k nadměrnému hromadění tuku. Ten se však nehromadí pouze v hýžďovém svalstvu, ale zasahuje až do stehen. Steatopygie je typická u žen negroidních ras, vyskytovala se ale již v době paleolitu, což dokladují dochované sošky Venuší.

Smutný osud Hotentotské Venuše

V Anglii se na Saartjie dívali jako na exotickou zajímavost. Kdo zaplatil víc, mohl si na ni i sáhnout. Ale to byl jakýsi vrchol její kariéry. V roce 1814 se totiž dostala do spárů francouzského majitele zvěřince. A rozhodně to tam nebyla žádná procházka růžovým sadem.

V Paříži byla nucena k prostituci. Její klienti si s ní mohli dělat, co se jim zachtělo. A v důsledku tohoto chování o rok později zemřela. Bohužel však neměla klid ani po smrti. Opět se stala středem pozornosti.

Její ostatky byly vystaveny v muzeu v Angers a Museé de l’Homme, kde je začal studovat přírodovědec a zoolog Georges Cuvier. Ten, v duchu tehdejších rasových teorií, prohlásil, že díky tukovým polštářům na hýždích a prodlouženým stydkým pyskům jde o důkaz podlidské podstaty Afričanů. V roce 2002 byla převezena a pohřbena v jihoafrickém městě Hankey. Téhož roku po ní pojmenovali loď pobřežní stráže.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Sarah Baartman

BBC.com: The significance of Sarah Baartman

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články