Poslední poprava gilotinou: Odsouzený Hamida Djandoubi měl vnímat ještě třicet vteřin po stětí

45 let od poslední popravy gilotinou: Detaily odsouzencovy smrti jsou natolik hrůzné, že tento způsob usmrcení byl zakázán
Zdroj: Wikimedia Commons/Kanton Zug, Public domain
Joseph Ignace Guillotin (1738-1814), muž, který prosadil gilotinu, která také nese jeho jméno.Poprava gilotinou stihla francouzského krále Ludvíka XVI......i jeho ženu Marii Antoinettu.I Maximilien Robespierre, čelný představitel Velké francouzské revoluce, přišel o hlavu na gilotině.+ 2 fotky+ 3 fotky

Poslední poprava gilotinou se konala ve Francii 10. září 1977. O hlavu tehdy přišel tuniský přistěhovalec Hamida Djandoubi. Čím si takový trest zasloužil? A proč se jeho poprava nekonala veřejně?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 09. 2022 16:00

Poslední veřejná poprava gilotinou se konala v roce 1939, kdy byl sériový vrah Eugen Weidmann sťat před několika stovkami lidí. Přihlížející to však tak rozvášnilo, že se od takových představení upustilo. To ale neznamená, že se za zavřenými dveřmi nic nedělo. Poslední hlava se do koše skutálela pět měsíců po uvedení prvních Hvězdných válek, tedy v roce 1977.

Poslední člověk popravený gilotinou

Hamida Djandoubi byl shledán vinným z únosu, mučení a vraždy své přítelkyně, francouzské občanky Élisabeth Bousquet. Poté, co byl v roce 1977 odsouzen k trestu smrti, se dvakrát odvolal, avšak bez úspěchu. Popraven byl 10. září ve 4:40 ráno na nádvoří věznice Baumettes v Marseille. Jakmile mu ostrá čepel oddělila hlavu od krku, stal se oficiálně poslední obětí tohoto slavného popravčího nástroje.

V té době byl totiž ve francouzské společnosti trend zrušit tento trest. Důvodem byly, mimo jiné, i hrůzné detaily Djandoubiho smrti. Dle lékařské zprávy měl ještě třicet sekund po stětí reagovat na okolí. Naštěstí vše proběhlo bez přítomnosti senzacechtivého davu. U jistého Eugena Weidmanna to však bylo mnohem horší...

Bouřlivá exekuce Eugena Weidmanna

Stětí hlavy Eugena Weidmanna, které proběhlo 17. června 1939, bylo poslední francouzskou veřejnou popravou. A to z velmi dobrého důvodu. Weidmann byl německý trestanec, který se počátkem třicátých let přestěhoval do Francie, kde se snažil najít způsob, jak rychle zbohatnout. Spolu se svými třemi kumpány si pronajal vilu v pařížském Saint-Cloud, kde unášeli bohaté turisty, které následně okradli a zavraždili.

Eugenova poprava vyvolala silné emoce. Možná proto, že přihlížející dav nebyl úplně střízlivý. Po stětí si někteří lidé dokonce máčeli kapesníky do odsouzencovy krve. Prezident Albert Lebrun tak s okamžitou platností veřejné popravy zakázal.

Poslední francouzský kat

Posledním vrchním francouzským katem, který operoval s gilotinou, byl Marcel Chevalier. Svou pozici zastával až do roku 1981, kdy byl v zemi zrušen trest smrti. Celkově vykonal okolo čtyřiceti poprav. Po odchodu do civilu se živil jako tiskař. Zemřel 8. října 2008.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Gilotina

Allthatsinteresting.com: The Story of Hamida Djandoubi, Eugen Weidmann, And France’s  Last Guillotine Executions

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články