Láska až za hrob: Manžel Peggy Harris zmizel krátce po svatbě, hledala ho dlouhých 70 let

Dojímavý příběh Peggy Harris: 70 let pátrala po tom, co se stalo jejímu manželovi
Zdroj: Freepik

Tragická láska nezasáhne jen ta srdce, která jí trpí, ale zřejmě také každého, kdo se o ní dozví. Do života dvou milenců může zasáhnout cokoli, nejkrutější ranou je ale nedobrovolné odloučení. Peggy Seale Harris se s tím nehodlala smířit a hledání svého manžela Billieho zasvětila celý život.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 05. 2023 16:00

Představte si, že konečně dojde na svatbu s vaší životní láskou, kterou však po pouhých šesti týdnech ztratíte. Peggy po svém muži pátrala dlouhých sedmdesát let. A když se konečně dozvěděla pravdu, byla hrdá na to, že je jeho ženou...

Mladá láska

Peggy Seale nebyla jen tak ledajakou dívkou z texaského Vernonu. Byla úplně jiná než její vrstevnice. Na krásu nehleděla, měla své ambice, o nichž nehodlala diskutovat. Ve svých osmnácti letech dokázala to, o čem si mohla v jejím věku nechat zdát i většina mužů. Stala se jedinou mechaničkou na letecké základně Altus Oklahoma.

Se svým budoucím mužem Billiem se seznámila přes jeho otce, který taktéž pracoval na základně. Byl přesvědčen, že si budou rozumět. Peggy však na nějaké starosvětské námluvy neměla náladu. Otěží se tak musel ujmout Billie. Jako první napsal Peggy dopis. Zpočátku nesmělé dopisování přerostlo v přátelský a nakonec i romantický vztah. Nebyla to láska na první pohled, oba ale věděli, že budou spolu spokojení.

A tak nastal čas na svatbu, která se konala 22. září 1943 na Floridě. Vše bylo doslova zalité sluncem. Pak ale přišla tvrdá realita - oba byli švorc. Ale i tak chtěli založit rodinu. Když Billie dokončil pilotní kurz a stal se z něho podporučík, měl před sebou najednou více možností, jak uživit rodinu. Jenže taky složil slib své zemi, že v případě potřeby ji bude bránit. A tak se musel vydat na misi do zámoří. Peggy se musela rozloučit se svou láskou. Nevěděla přitom, zda se jí někdy vůbec vrátí. Poslední informace, kterou o něm slyšela, byla, že bezpečně přistál v Evropě.

Falešná naděje

Během války bylo téměř nemožné získat jakékoliv informace. Americká armáda byla jeden velký byrokratický chaos. Peggy obdržela pouze falešnou zprávu o tom, že je její manžel v pořádku a na cestě domů. Čas však ukázal, že tomu tak není. Nevrátil se. Nepřidalo jí ani to, že jeho kolegové taktéž nevěděli, kde Billie skončil. Peggy tato nešťastná situace dovedla k rozhodnutí, že se bude muset zařídit po svém a nespoléhat se na pomoc oficiálních míst.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Stichting H.E.A.R.T (@stichtingh.e.a.r.t)

Vyhrnula si rukávy, spojila dohromady svou i Billieho rodinu, a začala obíhat všechny možné úřady. Nejprve chtěla ověřit, zda její manžel neleží v nějaké nemocnici. Třeba se vrátil do Států a má jen výpadek paměti. V polovině roku 1945 ale zjistila, že tudy cesta nevede. Znamenalo to snad, že je mrtvý? Pravděpodobně. Peggy to ale chtěla mít černé na bílém.

Rozhodla se tak obrátit na Červený kříž. Jenomže ani tam se nic kloudného nedozvěděla. Ani takový debakl ji nesrazil na kolena. Ač probděla mnoho nocí a zažila mnoho smutných chvil, kdy pociťovala samotu, vždy dokázala zvednout hlavu a pokračovat v hledání. Zasvětila mu celý svůj život. Byl nezvěstný, nebo zemřel během bojů? Chtěla to vědět.

Šokující pravda

Pravda vyšla najevo až poté, co se do celé věci vložil Billieho bratranec Harvey Alton. Informace našel v tajných složkách. Po odsloužených 100 misích měl Billie nárok vrátit se domů. Jenže ho těsně předtím povolali na jeden poslední let. I ten úspěšně zvládl. Když však chtěl nastoupit na loď do Ameriky, zjistil, že je plná, a tak musí počkat na další.

To znamenalo čekat několik týdnů. Nevěděl, co dělat. Strašně se mu po Peggy stýskalo a záviděl svým kolegům, že měli možnost vrátit se domů. Aby na to nemyslel, dobrovolně se přihlásil na další let. Jenže to byla velká chyba. Přežil bez úhony 101 misí. Ta s číslem 102 ho ale stála život. Sestřelili ho nad francouzským městem Les Ventes. Když se řítil dolů, měl dvě možnosti: Katapultovat se a žít, nebo odtáhnout stroj co nejvíce mimo město a zachránit nevinné Francouze...

Rozhodl se pro druhou možnost. Havaroval v lese. Nikdo nebyl zraněn. Zemřel jenom on. Obyvatelé městečka ho pak pohřbili na místním hřbitově. Nevěděli, kdo to je, ale uctívali ho jako hrdinu. Když se to Peggy konečně dozvěděla, byla hrdá na to, že je jeho ženou. Billieho ostatky nechala převézt na hřbitov v Normandii. Jeho hrob patří mezi ty nejvyzdobenější. Billieho hrdinský čin se v Les Vantes oslavuje třikrát do roka a během vzpomínkového pochodu byste asi nenašli nikoho, komu se v oku nezaleskne slza...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Billie D. Harris

Historybyday.com: This woman's 7 decades-long quest to find her lost husband will break your heart

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články