Lori, múza Karla Hynka Máchy: Sexuálně nenasytný básník svou vyvolenou ponižoval a týral

Lori, múza Karla Hynka Máchy: Sexuálně nenasytný básník svou vyvolenou ponižoval a týral
Zdroj: Wikimedia Commons/Octaviopaz, Public domain

Karel Hynek Mácha své mladičké múze Lori rozhodně nedopřál poetický život. Eleonora Šomková, která se narodila 25. února 1817, s ním totiž měla zkušenosti, jimž se ani nechce věřit...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 25. 02. 2021 10:30

Eleonora pocházela z velmi chudé rodiny, otec Josef byl válečný invalida a doma bylo celkem pět dětí. Je tedy jasné, že peněz nikdy nepřebývalo. V sedmnácti letech se seznámila s Karlem Hynkem Máchou, kterého potkala v ochotnickém představení Kytka. Tehdy jistě Lori, jak jí později Mácha říkal, netušila, do jakého neštěstí se řítí.

Dva docela jiní lidé

Eleonora, i když sama příliš vzdělání nepobrala a ani neuměla dobře česky, se ocitla ve společnosti takových lidí, jako byl Mácha, Josef Kajetán Tyl a další, tedy mezi intelektuální elitu Prahy. Jistě jí to mohlo lichotit, a tak ani není divu, že atmosféře a pravděpodobně i zprvu dvornému chování básníka podlehla. Další život s ním byl ale docela jiný, než by si mohla mladá dívka vysnít.

Žádný romantik, ale neurvalec...

Mácha byl velmi výbušný muž a na rozdíl od jeho básní, kde opěvuje romantickou lásku, hledání a city, ve skutečnosti byl přímo posedlý touhou po lásce fyzické. Ostatně, o jeho sexuálních choutkách dozvídáme i z intimního deníku, kde vše poměrně dopodrobna popisuje. Lori podle těchto zápisků rozhodně nebyla jeho platonickou láskou. Poměrně brzy po seznámení spolu také začali žít, i když do svatby bylo ještě daleko. Toto soužití se ale jen těžko dalo nazvat partnerstvím. Lori byla zcela pod jeho vlivem, zavíral ji doma, zakazoval stýkat se s jinými lidmi, jakýkoliv náznak zájmu dalšího muže nemilosrdně trestal - a to i přesto, že podle svých zápisků k ní žádnou velkou lásku nepociťoval.

Dennodenní hádky

Hádky a ponižování byly u Karla a Lori běžné - a to i několikrát v průběhu jednoho dne. Nelíbilo se mu nic a snoubence vyčítal i neochotu naučit se česky. Pro člověka, který se pohyboval ve vlasteneckých kruzích, to musel být jistě problém. Hlavní potíží ale byla jeho vznětlivá nedůtklivá a rozervaná duše, která si neuměla poradit se svým vlastním životem a mladá Lori se stala hromosvodem, který měl všechno vydržet.

Kruté tři roky

Lori nakonec přišla do jiného stavu - nic jiného se také nedalo čekat - což byla pro Máchu další rána, z níž se musel vzpamatovávat. Jako chronický žárlivec nechtěl zpočátku uvěřit, že mu Lori nebyla nevěrná. Dokonce ji prý chtěl přimět, aby se mu k nevěře přiznala nad rakví vlastní matky Marie, což muselo být pro mladou těhotnou ženu příšerné. Nakonec se s těhotenstvím smířil, ale zase nechtěl ani slyšet o možnosti, že by se narodila dívka. V jakém utrpení musela Lori očekávat porod, si ani nechceme představovat. Neustále ponižovaná, ve strachu z dalšího slova nebo kroku. Mácha jí dokonce po smrti její matky zakázal stýkat se s otcem, což ona jednou porušila a se zlou se potázala. Nebyl to život jako z Máchových básní...

Narodil se chlapec - naštěstí

Devatenáctiletá Lori porodila 2. října 1836. K jejímu velkému štěstí se narodil chlapec Ludvík. Ani to ale partnery, kteří stále ještě nestanuli před oltářem, nestmelilo. Mácha ji dokonce nechal v Praze s novorozencem samotnou a odjel za prací do Litoměřic. Vrátil se jen v okamžiku, kdy Ludvík onemocněl. To bylo naposledy, kdy se Lori se svým snoubencem setkala tváří v tvář, až do jeho smrti v listopadu stejného roku. Mácha totiž zemřel poté, co se při hašení požáru nakazil bacilem cholery, byť v její mírnější formě. Méně známou skutečností už ale je, že v den, kdy se konal Máchův pohřeb, se měla Lori stát jeho ženou. Jaký by asi byl její osud, kdyby se skutečně stala paní Máchovou?

Život po Máchovi

Nedlouho po Karlu Hynku Máchovi zemřel také malý Ludvík. Nedožil se ani jednoho roku - a Lori se ocitla sama, bez muže i bez dítěte. Po několik let žila se svým ovdovělým otcem Josefem, jehož společnost jí snoubenec urputně odpíral. Později se vdala za policejního úředníka Františka Siehema. Dalšího dítěte se už ale nedočkala a po smrti manžela dožila v Praze jako bezdětná vdova.

Nebyl to nijak veselý osud, ale snad aspoň roky strávené po boku manžela pro ni mohly být příjemnějším obdobím. Zejména po třech letech, kdy trpěla náladami, křivdami a nedůvěrou Karla Hynka Máchy. S rozervaným básníkem jsou ale její jméno a život spojovány dodnes - i na náhrobku má napsáno: Máchova Lori...

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Eleonora Šomková, Karel Hynek Mácha

Oldřich Králík: Demystifikovat Máchu: Tři studie

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články