Manželka Al Caponeho: Mae byla irská katolička, přesto se vdávala až po narození syna

Mafiánská manželka Mae Capone: Při svém muži stála až do hořkého konce, kdy nad jeho mozkem převzal vládu syfilis
Zdroj: Wikimedia Commons/Wide World Photos, Chicago Bureau (Federal Bureau of Investigation), Public domain
Al Capone patřil mezi nejobávanější gangstery 20. století. Do vězení paradoxně nešel za vraždy, ale za krácení daní.Al Capone nejprve putoval do vězení na Floridě.V roce 1934 byl převezen do Alcatrazu. Tam ale u něj naplno propukla demence způsobená nemocí syfilis. O pět let později byl propuštěn na svobodu. Poslední roky svého života prožil v této vile na Palm Islandu. Intelektuálně na tom byl jako malé dítě. A také trpěl halucinacemi. Rodina jej proto držela pod zámkem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Mae pocházela z irské katolické rodiny a než si vzala italského sígra Al Caponeho, ještě mu porodila syna. Rodiče jí to ale tolerovali. Po boku slavného gangstera stála až do jeho hořkého konce. Navštěvovala ho ve vězení, zařizovala mu lékaře a odháněla novináře.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 09. 2022 16:00

Zatímco o legendárním chicagském mafiánovi toho bylo napsáno víc než dost, jeho manželka Mae Capone byla odsunuta spíše na vedlejší kolej. Ale právě ona ho chránila před novináři, když jej dohnala neléčená syfilida.

Mládí manželky Al Caponeho

Mary “Mae” Coughlin se narodila 11. dubna 1897 v newyorském Brooklynu. Její rodiče se deset let předtím rozhodli, že opustí Irsko a emigrují do Ameriky, kde založí rodinu. Bydleli nedaleko italské čtvrti. Pak jí však zemřel otec. V šestnácti letech musela opustit školu a začít pracovat v továrně na boty.

A právě tam se seznámila s Caponem. Zčásti se ještě živil poctivou prací, avšak měsíční výdělek doplňoval “kšeftíky” s mafiány Johnnem Torriem a Frankiem Yalem. Když si pak původem irská katolička přivedla domů začínajícího italského kriminálníka, její rodina neskákala radostí do stropu. Přesto byl jejich vztah pevný a plný lásky.

Paní Mae Capone

Budoucímu mafiánovi bylo osmnáct, když se poprvé setkal s Mae, ona byla o dva roky starší. A možná právě neotřesitelná láska mladé dvojice později její rodinu obměkčila natolik, že dokonce přehlíželi život takzvaně na hromádce. Mae totiž už byla těhotná.

Pro Caponeho pak byl sňatek s irskou katoličkou, která byla vzdělanější než on, jasným krokem kupředu. Někteří lidé s tím nesouhlasili, nikdo však nemohl popřít, že ji dokáže zajistit. Peněz vydělával opravdu dost. Vzali se v roce 1918, až po narození syna Alberta.

V kůži Caponeho manželky

Kolem roku 1920 se Mae se svým manželem a synem Albertem přestěhovala do Chicaga. Ač Capone neustále stoupal v gangsterském žebříčku, jeho dny byly již sečteny. Když ještě pracoval jako vyhazovač pro mafiánského bosse Jamese “Big Jima” Colosima, nakazil se od jedné prostitutky syfilidou, kterou si nijak neléčil.

Mae dobře věděla, čím se její muž živí a že jí je nevěrný. Mnohokrát proto prosila Alberta, aby se v budoucnu vyvaroval stejného chování. Když byl Al Capone 17. října 1931 dopaden za daňový únik, Mae ho přišla navštívit do vězení. Už tehdy bylo viditelné, že se mu rapidně zhoršuje zdraví.

Smrt Al Caponeho

O něco později se k tomu přidaly i psychické problémy. Ve vytápěné cele měl na sobě zimní oblečení. Když ho propustili za dobré chování, doma začal vést hovory s dávno mrtvými přáteli. Mae se rozhodla, že ho v těžkých chvílích neopustí. Starala se o něho a chránila ho před dotěrnými reportéry. Rovněž se zasloužila o to, že začal dostávat tu nejlepší lékařskou péči. Ve skutečnosti byl mezi prvními pacienty, kteří byli léčeni penicilinem. Bohužel bylo pozdě. Vnitřní orgány měl nenávratně poškozeny. Po zápalu plic v lednu 1947 mu začalo selhávat srdce. To už Mae věděla, že je konec.

Na konci téhož měsíce zemřel na zástavu srdce. A jako by něco zemřelo i v Mae. Už nikdy nevstoupila do druhého patra domu, spala v jiné ložnici a nábytek obývacího pokoje přikryla prostěradly. Odmítla také podávat jídlo v jídelně. Za svým manželem odešla 16. dubna 1986 v pečovatelském domě na Floridě.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Mae Capone

Allthatsinteresting.com: The Story of Mae Capone, Who Stood By Al Capone As Syphilis Destroyed His Brain

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články