Mysteriózní smrt 16leté Jeanette DePalma: Podle policie šlo o okultní rituál

Tajemná smrt 16leté Jeannette DePalma: Měli v tom prsty satanisté, nebo šlo o drogy?
Zdroj: Unsplash

Psal se 7. srpen 1972 a Jeannette DePalma se rozhodla, že se na chvilku zastaví za svou kamarádkou. To bylo naposledy, co ji někdo viděl živou. Proč? Protože zhruba o měsíc později přinesl DePalmových pes domů dívčinu rozkládající se paži.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 05. 2023 11:00

Její smrt dodnes zůstává záhadou. Kancelář koronera v New Jersey tento případ doposud nekvalifikovala jako vraždu. Někteří lidé se dokonce domnívají, že kauza byla již dávno vyřešena. Senzacechtivá média to ale tehdy viděla jinak. Začala totiž šířit zvěst, že dívku zavraždili satanisté.

Zmizení Jeannette DePalma

Narodila se 3. srpna 1956 do křesťanské rodiny. Nešlo ale o žádný fanatický kult. Nežili si špatně. Klasická vyšší střední třída na předměstí New Jersey. Bylo to velmi klidné místo, téměř bez kriminality.

Pak Jeannette oslavila své šestnácté narozeniny. V Bohu oddaném domě nebylo možné příliš "pařit", takže to probíhalo poklidně. O čtyři dny později Jeannette zmizela. Okamžitě ji nahlásili jako pohřešovanou. Pořádné pátrání ale započalo až 19. září, kdy pes přinesl její paži. Do akce byli nasazeni bloodhoundi. Ti ji našli v nedalekém lomu Houdaille, v části známé jako Ďáblovy zuby.

Tělo údajně leželo tváří dolů, okolo něho měly být dřevěné kříže a klády ve tvaru rakve. Očitý svědek uvedl, že v provizorní rakvi byl pentagram a další okultní předměty. Zpočátku nebylo možné určit příčinu smrti, ba dokonce ani identifikovat, o koho vlastně jde. K tomu pomohly až dívčiny dentální záznamy.

Udělali to satanisti?

V době dívčiny smrti měla známá satanská panika teprve přijít. Přesto se již začaly objevovat první náznaky hysterie kvůli vydání Satanské bible Antona LaVeye, popularitě filmu Rosemary má děťátko (1968) a stále ještě "čerstvým" vraždám Mansonovy rodiny. Jelikož byla Jeannettina rodina silně věřící, vyšetřovatelé začali pracovat s verzí, že šlo o okultní rituál.

Nedaleko lomu byla navíc rezervace Watchung, kterou běžně navštěvovali neopohané k praktikování svých obřadů. Policie byla natolik přesvědčena o spojení mezi neopohany a vraždou, že si vyžádala pomoc jedné čarodějnice. Média zatím šířila svou verzi o tom, že za to může dospívající mládež, jenž propadla satanismu. Na počátku října 1972 se v New York Daily News reverend James Tate rozhovořil o tom, že Jeannette jistě zemřela kvůli tomu, že se snažila mezi lidmi šířit slovo Boží.

Co se stalo doopravdy?

Teorie o satanistické okultní vraždě byla samozřejmě nejpopulárnější, ale ani ty ostatní nemusely být zcela od věci. Jedna z nich praví, že Jeannette byla narkomankou, která se nešťastnou náhodou předávkovala. Tělo pak v panice vyhodili do lomu její drogově závislí přátelé. Další možností bylo, že ji měl na svědomí vrah, který v dané oblasti zabil již dvě dívky.

Případ zůstává i nadále otevřený. V devadesátých letech se však objevily nové dokumenty. Podle nich Jeannette někdo ukradl náhrdelník. Šlo tak ve skutečnosti o krádež, která se zvrtla, nebo loupežné přepadení?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Death of Jeannette DePalma

Allthatsinteresting.com: Inside Jeannette DePalma's Mysterious Death - And Why It Was Blamed on Satanists

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články