Napoleon Bonaparte a ženy: Vztahy, polygamie a nevěra očima francouzského vojevůdce

Napoleon Bonaparte a ženy: Vztahy, polygamie a nevěra očima francouzského vojevůdce
Zdroj: Wikimedia Commons/Hippolyte Delaroche, Public Domain

Napoleon Bonaparte měl pověst milovníka, jeho názory na ženy ale dnes už jen udivují a vzbuzují nevoli. Co si tento malý velký muž myslel o něžném pohlaví?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 04. 2022 14:00

Napoleon Bonaparte byl francouzský vojevůdce, státník a císař. V pouhých čtyřiadvaceti letech se stal generálem, po třicítce se již postavil do čela země. Na samotném vrcholu své politické kariéry ovládal prakticky většinu západní Evropy.

Podle Napoleona je žena otrokyně

Největší zásluhu na zdokumentování Napoleonových názorů na ženy měl jeho společník, hrabě a historik Emmanuel de Las Cases. Během jedné delší procházky se Napoleon rozpovídal, že na západě se k ženám přistupuje špatně. Muži jim věnovali až moc pozornosti, čímž se narušily přirozené vztahy mezi pohlavími.

Velkou chybou prý bylo, že se s ženami zachází na stejné úrovni jako s muži. Mnohem férovější přístup měl být na východě, kde ženy patří vždy muži. Jsou přece otrokyněmi. Špatné tak bylo i dovolit něžnému pohlaví vládnout. To však byl pouhý začátek...

Jedna žena nestačí

Napoleon rovněž preferoval polygamii. Kdyby manželka nebyla schopná dát svému muži dítě, nebo by byla nemocná a nedokázala uspokojit jeho potřeby, měl by se poohlížet po náhradnici. Údajně to tak nastavila sama matka příroda.

Rovnoprávnost mezi muži a ženami považoval za “čiré šílenství”. Muži mají své protějšky vlastnit. Stejně jako zahradník vlastní ovocný strom. Proč? I na to měl vojevůdce odpověď. Ženy rodí děti, ne muži. Proto ta podobnost s plodícím ovocným stromem. Muž by se měl starat, ale také mít veškerá privilegia.

Napoleon považoval nevěru za zcela normální věc

Jak se říká, do třetice všeho dobrého. I když v Napoleonově případě to platí v negativním slova smyslu. Je-li muž ženě nevěrný, měl by se přiznat a kát. Žena se sice rozzlobí, ale na víc nemá nárok. V dohledné době by se měla uklidnit, odpustit mu a dělat, že se nic nestalo. Zcela jiná pravidla však platila pro nevěrné manželky. Přiznání ani pokání nepomůže. Kdo ví, jestli se to nebude znovu opakovat? Ženy by o tom měly raději pomlčet, neboť s otevřeností by mohly napáchat nedozírné škody.

Zdroj informací:

Wikipedia.org: Napoleon Bonaparte

Wielkahistoria.pl: Prawdziwe opinie Napoleona Bonaparte o kobietach. "Powinny być naszymi niewolnicami" 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články