Promiskuitní sestra Napoleona Bonaparta Pauline: Ač skoro nemohla chodit, střídala muže jako ponožky

Promiskuitní sestra Napoleona Bonaparta Pauline: Ač skoro nemohla chodit, střídala muže jako ponožky
Zdroj: Wikimedia Commons, Francois Kinson, Public Domain

Pauline Bonaparte si vskutku nežila špatně. Byla bohatá, v dětství rozmazlovaná a jako dospělá neměla nikdy nouzi o milence. Nakonec zakotvila u italského prince, který ale její prostopášný životní styl nepodporoval, a bylo zle.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 08. 2021 14:00

Pauline se narodila 20. října 1780 na Korsice jako šesté dítě rodiny Bonapartových. Napoleon byl o 11 let starší. Ten později řekl, že oba byli velmi rozmazlení. To se odrazilo na Paulinině absolutním nedostatku zodpovědnosti. Životem doslova proplouvala.

Pauline nikdy neměla nouzi o muže

Kdo by hledal u Pauline intelekt, zřejmě by ho nenašel. Formální vzdělání neměla žádné a získávání vědomostí ji zrovna nelákalo. Kromě zábavy totiž neměla žádné další záliby. Na druhé straně pro toho, kdo u žen hledal krásu a alabastrovou pokožku, byla Pauline dokonalá. Dlouho tak nezůstala svobodná. Ačkoli si tehdy myslela na někoho jiného, Napoleon ji zasnoubil se svým generálem Victoirem Leclerkem. V roce 1798 se jim narodil syn Dermide.

O tři roky později se musela celá rodina přestěhovat na Haiti, kde měl generál za úkol potlačit povstání. Pauline se to moc nezamlouvalo, vlhké tropické podnebí si na jejím už tak chatrném zdraví vybralo daň. Podle svědků nemohla skoro chodit a velkou část dne proležela v posteli.

To jí nicméně nebránilo v tom, aby si nekrátila čas četnými románky. V její náruči se vystřídal nespočet milenců, včetně vojáků jejího manžela. Krom toho pořádala večírky a založila zvěřinec zahrnující místní faunu. Po roce pobytu na Haiti onemocněla celá rodina žlutou zimnicí, kterou generál nepřežil. A tak se Pauline s Dermidem a manželovými ostatky vrátila do Francie.

Paulinin sňatek s princem

V roce 1803 se provdala za italského prince Camilla Borgheseho. Jenomže ten měl trochu jinou povahu než generál. Vadila mu lehkomyslnost jeho ženy i její nepříliš dobré mravy.

Napoleon se ji tak rozhodl napomenout prostřednictvím dopisu: “Madam a drahá sestro, s bolestí v srdci jsem se dozvěděl, že se nehodláte podřídit zvykům Říma a že je Váš zrak neustále upřen směrem k Paříži. I když nemám času nazbyt, rozhodl jsem se Vám sepsat seznam svých přání, která byste měla splnit. Nuže, milujte svého manžela a rodinu, buďte laskavá a vězte, že pakliže se nebudete řídit zvyklostmi Říma, nebudete se již moci nadále spoléhat na mou pomoc. Pokud svého muže opustíte, nebudete se moci vrátit do Paříže. Francie bude pro vás zapovězena,” napsal Napoleon.

Pauline jej nakonec poslechla. Možná proto, že se jí v důsledku prodělané žluté zimnice ještě zhoršilo zdraví. Rozhodla se tedy na manželovo naléhání odjet do lázní. Když se ale vrátila, čekala ji velká rána. Její šestiletý syn Dermide zemřel během její nepřítomnosti na horečku a s ní spojené křeče.

Ve 44 letech ji zradilo zdraví

Manželství to velmi poznamenalo. Pauline se svému muži ještě více odcizila. Začali žít odděleně a když musel Napoleon do exilu na Elbu, prodala Pauline celý svůj majetek a připojila se k němu. Žádný jiný sourozenec se k takovému činu neodhodlal. Po porážce u Waterloo se odstěhovala zpět do Říma, zatímco Napoleon nadobro skončil na Svaté Heleně. Pauline si zatím koupila vilu, kterou kompletně zrekonstruovala. Záhy se její výstavní dům stal centrem plesů, koncertů a večírků.

Přes všechnu slávu ale Pauline i nadále trápilo zhoršující se zdraví. Raději tak přemluvila papeže, aby ji s jejím manželem dal znovu dohromady. Poslední roky života strávila po jeho boku. Zemřela v červnu roku 1825 v pouhých čtyřiačtyřiceti letech. Osudným se jí stal nádor na žaludku.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Pauline Bonaparte

Shannonselin.com: How Pauline Bonaparte Lived For Pleasure

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články