Neuvěřitelný příběh Betty Robinson: „Vstala z mrtvých“, aby získala druhou zlatou medaili

Elizabeth Robinson Schwartz: Po letecké nehodě měla jednu nohu kratší, přesto získala další zlatou medaili
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Elizabeth “Betty” Schwartz Robinson patří mezi nejslavnější americké olympijské vítězky. Její talent byl objeven v šestnácti letech, když běžela na vlak. Zářnou kariéru jí uťalo letecké neštěstí. Jenže ona "vstala z mrtvých" a v roce 1936 vyhrála další olympijské zlato.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 09. 2022 16:00

Betty Schwartz, celým jménem Elizabeth Robinson Schwartz, jednoho dne v roce 1928, coby šestnáctiletá studentka střední školy, spěchala na vlak. Neváhala kvůli tomu sprintovat. Přála si jen, aby jí neujel. Její výkon náhodou uviděl trenér školy, kam chodila. Okamžitě se jí nabídl jako soukromý kouč. O pár měsíců později byla dostatečně rychlá na to, aby se kvalifikovala na nadcházející olympijské hry v Amsterdamu.

Dvě levé boty Betty Schwartz

Navzdory tomu, že na ni nějakým způsobem těsně před závodem zbyly jen dvě levé boty, jako jediná z amerického týmu se dostala do závěrečného běhu na sto metrů. A vyhrála zlato. Zprvu uvažovala o běhání jen jako o koníčku, po zlaté medaili se však pustila do profesionálního tréninku, aby se připravila na další hry v roce 1932.

V létě před olympiádou ale učinila osudové rozhodnutí. Kývla svému bratranci na krátký let do Chicaga. Těsně před městem se však motory letadla zastavily. To se zřítilo na zem a rozdrtilo pasažéry. Až na Elizabeth. Záchranáři si mysleli, že je mrtvá - nijak nereagovala, krvácela z velké rány na čele, jednu ruku měla roztříštěnou a nohu groteskně zkroucenou a zlámanou na třech místech. Odvezli ji k pohřebákovi, který si ale všiml, že dýchá.

Druhý život slavné olympioničky

Následujících 11 týdnů strávila Betty v nemocnici, kde jí chirurgové opravili polámanou nohu, což jí umožnilo pohybovat se s berlemi. Po zotavení se však zjistilo, že zraněnou nohu má o 1,27 centimetru kratší. Lékaři si tak byli téměř jisti, že již nikdy nebude normálně chodit. Jenomže to se mýlili.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený WAMTheatre (@wamtheatre)

Betty sice nejprve upadla do hluboké deprese, která ji upoutala na lůžko, avšak švagr ji přesvědčil, aby s ním začala podnikat procházky. A ty byly pokaždé o něco delší. Díky tomu začala znovu trénovat. Další olympiáda se konala v roce 1936 v Berlíně. Betty na olympijských hrách sehrála klíčovou roli. Když se Američané vyrovnali Němcům, chopila se štafety. V poslední části závodu ji pak předala kolegyni. Poté jedna z Němek upustila štafetu na zem, chtěla si ji totiž přendat do druhé ruky, a Američané vyhráli. Pro Betty to znamenalo druhou zlatou medaili. Poté, co doslova vstala z mrtvých.

Po Berlíně pověsila běžeckou kariéru na hřebík a stala se sportovní funkcionářkou. Když se vdala a porodila dvě děti, našla si klidnější práci v železářství. Betty Robinson na sklonku život trpěla rakovinou a Alzheimerovou nemocí. Zemřela ve věku 87 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Elizabeth Robinson

Historydaily.org: The Unbelievable Comeback Story Of Elizabeth Robinson Schwartz, Olympic Heroine And Accident Victim

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články