Krutý osud krasobruslařky Hany Maškové: Zabila se ve 22 letech na útěku před nemilosrdnou matkou

Krutý osud krasobruslařky Hany Maškové: Zabila se ve 22 letech na útěku před nemilosrdnou matkou
Zdroj: Profimedia.cz

Určitě je dobré mít rodiče, kteří podporují děti v jejich ambicích. Někdy se ale snaha pomoci přehoupne do snahy za každou cenu udělat z dítěte hvězdu. To se stalo i jedné z našich nejúspěšnějších krasobruslařek Haně Maškové, která bohužel zemřela velice mladá, bylo jí pouhých 22 let. Výročí její smrti si připomínáme 31. března.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 31. 03. 2021 08:00

Krásná a nesporně velmi nadaná krasobruslařka Hanka Mašková, která vrchol své krátké kariéry a bohužel i života zažívala ke konci druhé poloviny 60. let minulého století, neměla jednoduchý život. Z velké části za to mohla její matka Marie, ale ani té to vlastně ve světle dalších souvislostí není možné tak docela vyčítat.

Abychom totiž mohli posoudit její chování k dceři, musíme se podívat hlouběji do minulosti, do doby, kdy ještě budoucí mistryně Evropy a úspěšná olympionička nebyla na světě. V té době si totiž její matka prožila doslova peklo na zemi. Její manžel, pravděpodobně kvůli duševním potížím způsobeným nádorem na mozku, zavraždil jejich dvě malé děti a sám spáchal sebevraždu.

Stíny minulosti

Z tohoto pohledu tedy není možné se divit, že se paní Mašková upnula na další dceru, která se narodila do druhého manželství, víc, než by bylo obvyklé. I když Hanka nemohla za smrt svých sourozenců, přesto za ni svým způsobem trpěla.

Matky, které postihne podobná tragédie, volí v dalším životě dvě cesty – buď příštího potomka posadí doslova na trůn a snesly by mu modré z nebe, takové děti jsou potom v pozici polobohů, nebo se na něj upnou tak, že se ho snaží sledovat na každém kroku a dovést k co nejlepším výsledkům. Maminka Hany Maškové patřila do druhé skupiny. Rozhodla se, že její dcera v životě uspěje, vybrala krasobruslení, a tím byl dívčin život jednoznačně daný – ať chtěla, nebo ne. A tlak byl tak velký, že Hanka svého času prý dokonce pomýšlela na sebevraždu.

Na ledě i v noci

Začínající krasobruslařka měla samozřejmě radost ze svých prvních úspěchů, byla nadaná a také věděla, že na vrchol vede jen cesta plná práce a dennodenních dlouhých a bolavých tréninků. Mezi ně se vešla už jen škola a nic víc. Aby mohla trénovat, vstávala často ve tři ráno.

Příliš velký tlak

A to se po čase musí na dospívající duši podepsat, zvlášť když s každým vítězstvím a každou medailí rostl i tlak a očekávání dalších úspěchů. V tu chvíli se už ale Hanka začala bránit. Toužila po životě, jaký vedli její vrstevníci, po chvíli klidu a odpočinku, po zábavě. A v té chvíli potkala svoji velkou lásku Jiřího Štaidla, kterému se rozhodla věnovat část svého času. Ani to ji ale, jak se ukázalo, nebránilo v dalších vítězstvích, byť rodičům se její známost přesto nelíbila. Nechtěli svoji dceru vidět ve společnosti umělců, o nichž měli svoje, jistě nedobré mínění.

Vrchol kariéry Hany Maškové

Rok 1968 byl pro Hanku Maškovou vrcholem jejího snažení. Devatenáctiletá sportovkyně, která od svých deseti let soutěžila s dospělými, zvítězila na mistrovství republiky i Evropy, na olympijských hrách i na mistrovství světa vybojovala bronz. Oddechový čas si ale moc vybírat nemohla. Bylo potřeba mířit výš a dál…

Jenomže v dalším roce toho Hanka už měla doopravdy dost. Vyhrála sice znovu zlato v tuzemské konkurenci, ale na mistrovství světa v Coloradu Springs skončila „až” čtvrtá. A to byl konec jejího odhodlání. Tělo a hlavně psychika, vyčerpané dennodenním drilem, který od svých pěti let podstupovala, se podepsaly pod rozhodnutí skončit s dosavadním životem.

Brusle hodila do rybníka

O Hančině definitivním rozhodnutí skončit s vrcholovým krasobruslením vyprávěla pro Lidovky.cz její trenérka Míla Nováková. Hanka se po nevydařených povinných cvicích doslova zhroutila. Chápající trenérka pak udělala něco, co by asi nikdo nečekal. Viděla neštěstí mladé dívky, která už nevěděla kudy kam, a rozhodla se jí pomoci. „Pak jsme šly do hotelu, vzaly ty (brusle) na povinné a každá z nás hodila jednu botu s bruslí z hráze do jezera. K volné sestavě už nenastoupila,“ vzpomněla Míla Nováková na konec kariéry své svěřenkyně. To ale nikdo netušil, že její svobodnější život, který prožila u Holiday on Ice, bude mít tak krátké trvání.

Tragický konec Hany Maškové

Jen o tři roky později, 31. března 1972, se auto řízené Hankou Maškovou na cestě z Paříže do Nantes střetlo s protijedoucím kamionem. Zatímco Hančina spolujezdkyně, další krasobruslařka Květa Celflová s těžkými zraněními přežila, Hanka a stopař, kterého náhodou vzala do auta, na následky nehody zemřeli. Hance Maškové, která si získala srdce Čechů a postavila se i do čela světových krasobruslařek, bylo v té době pouhých dvaadvacet let...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Hana Mašková

Lidovky.cz: Pohnuté osudy: Krasobruslařská hvězda a Štaidlova přítelkyně. Hana Mašková nepřežila střet s kamionem

Český rozhlas Dvojka: Víc než se soupeřkami bojovala sama se sebou. Osudové ženy: Hana Mašková

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články