Historky z Tutanchamonovy hrobky: Archeolog Howard Carter byl vykázán z vykopávek, prý kradl vzácné artefakty

Kletba faraona Tutanchamona: Proč lidi z týmu archeologa Howarda Cartera pronásledovalo neštěstí?
Zdroj: Wikimedia Commons/National Photo Company Collection (Library of Congress), Public domain
Bez sponzorských darů od lorda Carnarvona (vlevo) by Howard Carter nic nenašel. Právě díky němu měl dostatek zdrojů potřebných k práci.Na hrobku faraona Tutanchamona narazil archeolog Howard Carter v Údolí králů.Po otevření hrobky čekal archeology šok. Byla plná neuvěřitelně vzácných artefaktů. Nejzajímavější byla samozřejmě mumie faraona Tutanchamona.+ 5 fotek+ 6 fotek

Britský egyptolog a archeolog Howard Carter odpečetil hrobku faraóna Tutanchamona přesně před sto lety - 16. února 1923. Tím možná "oživil" starověkou kletbu, která měla vladaře chránit před narušiteli jeho věčného spánku. Co se stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 02. 2023 16:00

Howard Carter nejprve vytvářel kopie egyptských svitků a maleb. V archeologické práci v terénu ho poté podpořil lord Carnarvon. Díky jeho sponzoringu uskutečnil Carter po patnácti letech pátrání úžasný objev, který neměl obdoby.

Úžasný objev Howarda Cartera

V Údolí králů byli egyptští panovníci pochováváni více než pět set let. A mělo jich tam být hodně. Přesto se Carterovi zpočátku nedařilo. V této kopcovité oblasti pracoval se svým týmem několik let, ale stále na nic nenarazili. Jiskřička naděje jim svitla až díky jednomu nosiči vody, který si ve výkopu všiml schody.

Jakmile Carter odkryl celé schodiště (23. 11. 1922), zjistil, že vede k zapečetěným dveřím hrobky faraona Tutanchamona. Když pak do dveří vyvrtali otvor, zavál k nim zatuchlý vzduch. Ani jeden člen týmu nemohl vědět, co na ně čeká v kobce staré tři tisíce let. Následně byly objeveny čtyři pohřební komory, v nichž se našlo více než šest tisíc vzácných předmětů. Jenomže zpráva o tomto neobyčejném nálezu vyvolala politické třenice. Egypťané si totiž zrovna vydobyli alespoň částečnou nezávislost od Británie a odkrytí této hrobky urazilo jejich hrdost.

Carter také musel čelit tlaku ze strany veřejnosti, aby byly všechny artefakty co nejrychleji vyzvednuty a představeny na výstavě. Jak se ale říká, práce kvapná, málo platná. Kvůli urychlení prací se jim některé velmi křehké předměty doslova rozpadaly pod rukama. A takové poškození již nešlo zvrátit.

Byl Howard Carter zloděj?

Autorem "usvědčujícího" dopisu byl egyptolog a filolog Alan Gardiner, který byl v Carterově týmu. Gardiner měl nejprve přeložit hierologlyfy, za to dostal amulet, který prý nepocházel z Tutanchamonovy hrobky. Jak se ale později ukázalo, bylo tomu právě naopak. Gardiner se svým zjištěním konfrontoval samotného Cartera, ten to však popřel.

Podezření z nekalého jednání měli i další egyptologové. Carter ale vehementně tvrdil, že se do hrobky musel někdo vloupat v dávných dobách. Jeden z jeho zaměstnanců prý vypověděl, že archeolog vylomil dveře do pohřební komory, vzal si několik předmětů a otvor znovu uzavřel. Dokonce prý chtěl ukrást faraonovu dřevěnou hlavu, která se našla, jak jinak, mezi jeho věcmi.

Egyptská vláda ho nakonec na nějakou dobu z vykopávek vykázala. V roce 2010 dokonce newyorské Metropolitní muzeum oznámilo, že Egyptu vrátí 19 artefaktů, u nichž zaměstnanci zjistili, že pocházejí právě z Tutanchamonovy hrobky. Jak vidno, Carter se snažil vzácné předměty udat, kde se dalo. Mnoho z nich se prodalo i po jeho smrti.

Děsivá kletba faraona Tutanchamona

A když už jsme u smrti, legenda praví, že kdo naruší pokojný faraonův spánek, se zlou se potáže. Vyzvednutí všech věcí z pohřebních komor faraona Tutanchamona zabralo Carterovi neuvěřitelných deset let. Půl roku po otevření hrobky ale zemřel archeologův mecenáš lord Carnarvon. Měl ho štípnout infikovaný komár.

Další na řadě byl Carterův přítel z vykopávek, kterému daroval, jako poděkování, jeden předmět z hrobky. Vyhořel mu dům. Když ho nechal opravit, zaplavila jej zase voda. A konečně samotný Carter. O sedmnáct let později přišla řada i na něho. Podlehl rakovině. Měli lidé pravdu, když si šuškali, že za to může faraonova kletba?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Howard Carter

Deník.cz: Před sto lety našli lidé Tutanchamonovu hrobku. Některé prý za to stihla kletba; Slavný archeolog Carter kradl z Tutanchamonovy hrobky, naznačuje dopis kolegy

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články