Dark web: Odvrácená tvář internetu je plná drog, zbraní a pedofilů

Dark web: Odvrácená tvář internetu je plná drog, zbraní a pedofilů
Zdroj: Pixabay.com

Ač se může zdát, že dark web mohou využívat jen někteří lidé, není tomu tak. Na rozdíl od deep webu je volně přístupný. Původně měl znamenat jakýsi ostrůvek svobody v moři cenzury, nyní jej pro své nekalé kšefty využívají různé kriminální živly. Anebo je možné na něm najít i něco užitečného?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 03. 2021 17:00

Dark web (temný web) je součástí obsahu World Wide Webu (www), tedy klasického internetu. Jen je umístěn na takzvaných darknetech, což jsou sítě, ke kterým se lze připojit jen pomocí speciálního softwaru a při běžném vyhledávání na ně nenarazíte.

Svoboda internetu

Temný web je zcela legální. Primárně totiž slouží stále své prvotní ideji, a to svobodnému šíření informací. Vyšší úroveň anonymity a bezpečnosti totiž jeho uživatelům pomáhá získat přístup k politicky neovlivněným faktům či sdílet citlivé dokumenty. To bezesporu patří mezi užitečné vlastnosti dark webu.

Jenomže i zde platí, že štěstí přeje připraveným. Pokud nemá uživatel dostatečné povědomí o tom, jak zůstat na dark webu nenápadný, může se stát velmi lehkým cílem pro hackerské útoky. A nejen to. Surfují na něm třeba i osoby, jež jsou ve své zemi z politických důvodů pronásledované. Tajné služby je mohou díky tomu vystopovat. Totéž platí pro oběti různých zločinů. Pokud tedy někdo chce využít výhod „šedé zóny”, měl by především vědět, jak na to. Jinak to bude mít spíše opačný účinek.

Království nekalých praktik?

Anonymitu samozřejmě využívají různé kriminální živly. Velmi častým jevem jsou zde stránky s drogami, falešnými identitami, kradenými platebními kartami a nově i léky proti covidu-19. Ničím výjimečným také není prodej nelegálních zbraní a různá fóra, kde se diskutuje o opravdu kontroverzních tématech. Temný web je rovněž rájem pedofilů, kteří mezi sebou sdílejí dětskou pornografii.

Dark webu se také věnovala Česká televize v pořadu Pološero. V epizodě s názvem Temná síť bylo možné názorně vidět, jak si lze objednat drogy. Balíček byl podroben analýze, která prokázala, že skutečně obsahoval objednanou návykovou látku. Koupě zbraně však skončila neúspěchem. Buď byla žádost zadržena policií, anebo šlo o podvod. Jelikož jsou prodejci velmi dobře skryti, jakákoli reklamace je jen marnou snahou o získání peněz, které člověk již nadobro pozbyl.

Vražda online

V souvislosti s temným webem se také často hovoří o tom, že si je tam možné objednat vraždu. Stačí prý zaslat údaje o cíli a zaplatit. Patrně se ale jedná o takzvanou „městskou legendu”. Jejím principem je příběh, který se předává buď ústně, nebo po internetu, a to takovým způsobem, aby mu uvěřilo co nejvíce lidí. A právě do této oblasti spadají i nájemní vrazi. Jejich „služby” si šlo na dark webu objednat pouze na jedné stránce. Po odeslání peněz se však již nikdo neozval...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Dark web

Žive.cz: Dark web

Česká televize: Pološero

Csoonline.Com: What is the dark web?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články