Osudný let Pan Am 73: Statečná letuška zachránila stovky cestujících, sama přišla o život

Osudný let Pan Am 73: Statečná letuška zachránila stovky cestujících, sama přišla o život
Zdroj: Profimedia.cz

Neerja Bhanotová, na kterou dodnes vzpomíná nejen více než tři sta pasažérů letu z Bombaje do New Yorku, byla jednou z nejodvážnějších letušek světa. Za svoji odhodlanost chránit pasažéry letu za každou cenu ale bohužel v září 1986 zaplatila životem. Co se stalo?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 12. 02. 2021 11:00

Vše se odehrálo 5. září 1986 na palubě letounu Boeing 747-121 při letu Pan Am 73 na cestě z Bombaje do New Yorku, konkrétně v průběhu mezipřistání v pákistánském Karáčí. Neerja se tehdy už mohla těšit na oslavu svých třiadvacátých narozenin, které měla za dva dny, ale osud to s ní bohužel plánoval jinak. Když si jako hlavní letuška přebírala let, nemohla tušit, že bude také jejím posledním.

Tragédie na prvním mezipřistání

Karáčí bylo první zastávkou na dlouhém letu, po níž mělo přijít na řadu ještě mezipřistání ve Frankfurtu nad Mohanem. Tam už se ale letoun na své plánované trase nedostal. Právě v Karáčí totiž došlo k útoku a letadlo bylo na zemi obsazeno čtyřmi ozbrojenci z Organizace Abú Nidal, odnože Organizace pro osvobození Palestiny. Na palubě bylo v té době 360 lidí, z nichž bylo zraněno téměř 150 a zabito 22. Těch, kteří toho dne přišli o život, by ale jistě bylo mnohem víc, kdyby se útočníkům nepostavila na odpor právě statečná Neerja Bhanotová.

Nečekaný útok

Dvěma únoscům se podařilo dostat k letadlu v dodávce vybavené sirénou a majákem. Jakmile byli u letadla, vyskočili z vozu a začali střílet do vzduchu. V tu chvíli se k nim přidali další dva, z nichž jeden měl kufr plný granátů. Útočníci se dostali až na palubu a letušce, která stále nejblíž, přikázali zavřít dveře. Ta samozřejmě pod „dohledem“ pistole poslechla. V letadle byla ale také Neerja Bhanotová, které se podařilo nepozorovaně informovat piloty o tom, co se v prostoru pro cestující právě děje. Pilotům se povedlo z letadla uniknout, čímž vlastně zabránili jeho vzletu a umožnili další akce vedoucí k zatčení útočníků.

Prázdný kokpit

Únosci si brzy všimli, že v kokpitu není nikdo, kdo by mohl s letadlem vzlétnout. Začalo vyjednávání s vedením letiště, při němž útočníci vyhrožovali střelbou a zabíjením rukojmí. První na řadě měl být Rajesh Kumar, který se krátce předtím stal americkým občanem. Únosci se bohužel zdálo vyjednávání příliš dlouhé, a tak vystřelil…

Statečné letušky

Letušky dostaly nařízeno posbírat pasy a z cestujících vybrat ty, kteří měli americké občanství. Některé z dokladů se jim povedlo schovat pod sedačky nebo mezi odpadky, protože bylo jasné, že právě tito cestující budou terči a únosci je použijí jako páku na vyjednávání o propuštění několika teroristů. Pak byl vybrán další cestující, který měl být zastřelen, pokud nebudou splněny požadavky únosců. Situace se pomalu vyhrocovala, cestující i zbylá posádka na palubě letadla byli vystaveni neuvěřitelnému stresu prakticky celý den a noc. Únosci se snažili přemisťovat pasažéry, čímž vyvolávali další zmatky, ale jejich příkazu, aby do letadla přišel pilot, vyhověno stále nebylo.

Tma, zmatek a konečný útok

Poté letadlu došla energie a ocitlo se ve tmě. To už bylo na jednoho z únosců moc a pokusil se odpálit výbušninu, která by je zabila všechny. Jenže detonace byla nakonec příliš malá a minula se účinkem. Únosci proto začali bezhlavě střílet a v nastalém zmatku paradoxně přišla chvíle pro záchranu. Povedlo se otevřít několik nouzových východů a cestující doslova vyskakovali na svobodu. Pomáhala jim v tom také Neerja Bhanotová, která však byla zastřelena, když vlastním tělem kryla tři děti.

Pro pákistánské speciální jednotky to byl signál k útoku a rychle nejen obsadily letadlo, ale také zajaly útočníky. Pět mužů bylo později odsouzeno na trest smrti, který byl zmírněn na doživotí. Celkově po sobě zanechali 22 obětí a navzdory snahám únosců zemřeli „jenom“ 2 Američané.

Cena pro Neerju

Odvážná mladá letuška Neerja Bhanotová byla posmrtně odměněna nejvyšším indickým vyznamenáním za odvahu – Ašókačakra. Život už jí to samozřejmě vrátit nemohlo, ale na její odvahu a pomoc cestujícím dodnes vzpomínají nejen zachránění pasažéři a jejich rodiny, ale i mnozí další, pro které je stále příkladem.

Zdroje:

Wikipedia.org: Neerja Bhanot, Pan Am Flight 73

BBC.com: Inside a hijack: The unheard stories of the Pan Am 73 crew 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články