Zapomenutý zvyk našich předků: Dostatek vláhy mělo zajistit koupání neposkvrněné holčičky

Otevírání studánek: Dostatek vody měla přinést neposkvrněná dívenka i Panna Marie
Zdroj: Pixabay

Na datum 31. května připadá Den otevírání studánek, který jistě potěší všechny milovníky přírody. Jak k tomuto dni přistupovali naši předkové? A co můžeme udělat my, abychom v přírodě zachovali zdroje čisté pitné vody?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 05. 2023 16:00

Otevírání, vylévání anebo cídění studánek je český lidový zvyk, jehož smyslem by mělo být ukončení sucha a přivolání deště. Kromě období, kdy nepršelo, se tento rituál prováděl také během druhé poloviny jara až do svatojánské noci. Studánky se rovněž otevíraly v průběhu svatodušních oslav.

Otevírání studánek v minulosti

O tomto zvyku se zmínil již v roce 1697 jezuita a misionář Ferdinand Zelechovský, jenž působil v Bechyňském kraji. Tam se dívky z vesnic scházely za soumraku na luzích, kde hlasitě zpívaly písně ženců, aby přivolaly déšť. Do studánky pak sestoupila nahá dívka (většinou osmiletá), která z ní začala okolo sebe vylévat vodu. Tím měla zajistit dostatek vláhy.

Právě ono symbolické spojení čistoty (neposkvrněné dívky) a vody mělo zajistit, že rituál bude účinný. Častokrát byl také spojen s Pannou Marií. František Teplý zaznamenal na počátku 20. století píseň z Táborska:

Svatá Mario, přispěj nám, tichý deštíček, vyproš nám, zavlaž obilíčko. Kristova matičko. Tys naše matička milostivá, vyproš nám deštíček, ó Maria."

Voda jako drahocenný poklad

Pramenů a studánek si lidé kdysi velmi vážili, dnes to tak bohužel již není. S rozvojem vodovodního potrubí můžeme získat pitnou vodu pouhým otočením kohoutku. Tato kdysi tajemná a magická místa začínají zarůstat trávou. Přitom je jejich voda daleko kvalitnější než ta, kterou máme doma. A je zdarma.

Pokud chcete obnovit studánky a prameny, měli byste si nastudovat, jestli se nevyskytují ve vašem okolí. Skvělým pomocníkem je Národní registr pramenů a studánek, jenž vznikl v roce 2008. Najdete v něm všechny informace o evidovaném zdroji vody. Starat se můžete o ten, který máte nejblíže.

Dle kvalifikovaných odhadů bylo na našem území okolo deseti tisíc studánek. Dnes je jich sice méně, ale díky úsilí dobrovolníků tento počet stoupá. Pokud jde o konkrétní pomoc, stačí vodní zdroje renovovat nebo udržovat v dobrém stavu. A možná se vám někdy podaří objevit i vlastní studánku...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Otvírání studánek

Kouzlolesa.cz: Obnovená tradice - otevírání studánek

Ireceptář.cz: Otvírání studánek: čištění pramenů, pěkný lidový zvyk, slavnost i kantáta

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články